Burse - Fonduri mutuale

Ce poti sa cumperi cu 500.000 euro pe Bursa

23.02.2009, 17:59 268

Preturile companiilor de pe Bursa au ajuns la niveluri atat de mici incat oricine are 500.000 de euro poate deveni actionar semnificativ, cu 5-10% intr-o companie de talie medie, precum Impact, Dafora sau Flamingo sau poate cumpara chiar integral o companie precum Energopetrol Campina.

Totodata, cu sume oarecum mici, un investitor poate sa-si cumpere momentul lui de "celebritate", trecandu-si numele intre actionarii semnificativi ai unor companii importante de la Bursa. Cu 500.000 de euro de exemplu, oricine poate sa cumpere 1% din SIF Oltenia, adica maximul admis de reglementarile in vigoare, lucru de neconceput cu un an in urma cand de aceiasi bani abia puteai lua 0,1% din actiunile SIF-ului. In prezent doar cativa investitori, precum Catalin Chelu, Tudor Dumitru si Constantin Fratila se pot lauda ca detin aproape 1% din capitalul unui SIF, ei fiind si cei mai mediatizati.
"Piata a scazut intr-adevar foarte mult. Pe SIF-uri ai putea sa cumperi actiuni de 500.000 de euro intr-o saptamana fara sa influentezi prea mult pretul. Totusi 500.000 de euro este acum o mica avere, nu sunt bani putini. Nu stiu foarte multe persoane care au lichiditati atat de mari. Cine dispune acum de 500.000 de euro se gandeste de 10 ori la cate banci sa-i mai imparta ca sa nu-i piarda", considera Iulian Panait, analist la societatea de consultanta in investitii KTD Invest.
Tot cu jumatate de milion de euro un investitor ar putea achizitiona in prezent 0,021% din Erste Bank, 0,026% din Petrom, 0,076% din BRD sau 0,288% din Banca Transilvania.Aceeasi suma este suficienta in prezent pentru achizitia unui pachet de 12% din capitalul Broker Cluj (BRK), singura societate de intermediere listata pe Bursa, a unei participatii de 8,9% la producatorul IT&C Flamingo International (FLA) sau chiar a unui pachet de control de 35% la producatorul de bere Bermas Suceava (BRM).
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO