Burse - Fonduri mutuale

Ce sanse sunt ca Fondul Proprietatea sa fie listat in 2010

Ce sanse sunt ca Fondul Proprietatea sa fie listat in 2010
23.03.2010, 23:07 56

Teoretic, listarea Fondului Proprietatea (FP) la Bursa de ValoriBucuresti se poate realiza in cele noua luni care mai sunt pana lasfarsitul anului, insa ritmul lent in care Guvernul si Parlamentulrezolva problemele legislative fac ca sansele de listare in 2010 safie tot mai mici, spun specialistii de pe piata de capital.

Fondul a selectat un intermediar pentru listare inca din 2006 infirma de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment, iaractionarii au aprobat listarea Fondului inca de acum trei ani.

Brokerii spun ca atat timp cat statul roman este actionarmajoritar la Fond nu exista garantii ca Fondul va fi listat si caeste foarte dificil de facut previziuni privind momentul listarii.Pana si actuala conducere a Fondului, in frunte cu Ionut Popescu,evita sa dea termene privind momentul listarii. In schimb,directorul general al Fondului a oferit garantii ca exista vointadin partea politicienilor.

"Pentru ca Fondul este o firma de stat, este greu de facutestimari. Analizand datele actuale, sansele ca Fondul sa fie listatin 2010 sunt mici. In rastimpul ramas pana la finele anului trebuierezolvate o serie de aspecte juridice si legislative care sa facalistarea posibila. Intr-un scenariu optimist, vad listarea Fonduluiin luna decembrie. In versiunea pesimista, nu vad Fondul listatdeloc", a spus Rares Nilas, directorul general al societatii debrokeraj BT Securities, unul dintre intermediarii contactati deactuala conducere pentru a se ocupa de listare.

Listarea in decembrie - cel mai optimistscenariu

Alaturi de BT Securities din consortiul de cinci intermediarimai fac parte BRD- SocGen, ING Bank, Raiffeisen Capital &Investment, si KBC Securities. Cele cinci firme s-au angajat safaca gratis prospectul de emisiune doar daca listarea va avea locfara oferta publica de titluri.

Scenariul avansat de Nilas pentru listarea in decembriepresupune ca in luna iunie Franklin Templeton sa se instaleze laconducerea Fondului, pana in iulie sa fie rezolvate problemelelegislative, in septembrie-octombrie sa fie semnat contractul deintermediere si intocmit prospectul de emisiune, pentru ca indecembrie Fondul sa se listeze direct, fara oferta publica detitluri.

Problemele care tin pe loc listarea si asteapta solutie de laGuvern si Parlament sunt actiunile ramase neplatite de MinisterulFinantelor Publice in valoare de circa 500 mil. lei si Ordonanta 81din 2007 aflata in proces de modificare de mai bine de un an sicare obliga statul sa deruleze o oferta publica de titluri, blocandacordarea titlurilor de despagubire in primele saptamani detranzactionare ale actiunilor la Bursa. Pe umerii actualeiconduceri atarna inregistrarea Fondului la Comisia Nationala aValorilor Mobiliare, dar nu inainte de a evalua activele si de aregla capitalul social cu valoarea activelor.

Razvan Pasol, directorul general al societatii de brokerajIntercapital Invest, este de aceeasi parere si plaseaza listareaFondului in ultimul trimestru al anului.

"In trimestrul al patrulea ar putea avea loc listarea, daca sedoreste acest lucru. Pregatirile pentru listare si care tin depiata de capital dureaza intre trei si sase luni, in ceea cepriveste aspectele legislative nu pot face predictii, pentru castatul este implicat", a spus el.

Actionarii spun ca nu mai conteaza "cand", ci "cum" sicu ce pret

Actualul director general Ionut Popescu a anuntat ca vrea sademareze procedurile de listare inainte ca Franklin Templeton sapreia managementul activelor de circa 3 mld. euro. Brokerii sustinca acest lucru este doar teoretic posibil din cauza unor aspectejuridice.

Pe de alta parte, actionarii privati sustin ca actuala conducerenu ar trebui sa grabeasca listarea, ci aducerea echipei Templetonla carma Fondului.

"Pentru mine este un mare mister de ce se tot semneazacontractul de administrare si Franklin Templetonu a preluat incamanagementul. Ar fi o mare greseala ca Fondul sa se listeze inainteca Templeton sa preia fraiele si sa faca ordine in companie.Templeton, alaturi de intermediarul ales, sunt cei care trebuie sadecida asupra momentului si pretului de listare. Astfel ca nu preavad cum se poate face listarea in mod profesionist si in avantajulactionarilor pana la finele anului", a spus John Chrissoveloni,actionar la Fond cu 17 milioane de actiuni.

Desi a fost desemnat administrator in iunie anul trecut, echipaFranklin Templeton in frunte cu Mark Mobius nu s-a instalat inca inbirourile Fondului Proprietatea. Pentru preluarea mangementului,trebuie luata o hotarare de guvern care sa constate nouladministrator si o Adunare Generala a Actionarilor care sa aprobeschimbarea managementului. Pana in prezent, nu a fost convocataAGA.

"Dupa ce avem hotararea de guvern care sa constate modificareamanagementului Fondului si va fi rezolvata problema privindactiunile ramase neplatite de Finante, vom convoca AGA care saaprobe numirea Templeton in functia de administrator", a spus IonutPopescu, directorul general al Fondului Proprietatea.

La aproape sase luni de la momentul in care Mark Mobius,presedintele executiv al Templeton Asset Management, a deschissedinta de tranzactionare a Bursei de Valori Bucuresti, Mobius vafi din nou prezent la Bucuresti pentru a deschide sedinta detranzactionare de maine, 25 martie.

2006

  • Fondul Proprietatea este infiintat in decembrie 2005, preluandparticipatii in valoare de circa 4 miliarde de euro din portofoliulstatului.
  • Nicolae Ivan, primul presedinte al Fondului, incearca sagrabeasca listarea la Bursa. Raiffeisen Capital & Invesmentsprimeste mandatul pentru a intermedia listarea.
  • In mai, Alexandru Paunescu il inlocuieste pe Ivan la conducereaFondului. Listarea este amanata din cauza procedurilor.

2007

  • Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg arata canefunctionarea Fondului Proprietatea face imposibila despagubireaproprietarilor de case nationalizate.
  • In iunie, Guvernul aproba Ordonanta de Urgenta nr. 81 privindfunctionarea Fondului, care primeste participatii suplimentare laPetrom si alte companii.
  • In septembrie, actionarii aproba listarea Fondului si sistemulde conducere dualist, format din directorat si Consiliu deSupraveghere.

2008

  • In ianuarie, Fondul Proprietatea este inregistrat laDepozitarul Central si detinatorii de actiuni pot realizatranzactii cu acestea. Daniela Lulache este numita directorgeneral.
  • In mai, SIF Muntenia raporteaza primele achizitii de actiuni laFondul Proprietatea, evaluand fondul la 2,34 mld. euro.
  • In septembrie, este infiintata Comisia de Selectie aadministratorului fondului, condusa de Sebastian Vladescu, iar indecembrie incepe procedura de selectie.

2009

  • In ianuarie, Guvernul schimba componenta Comisiei de Selectie aadministratorului, Vladescu fiind inlocuit de Enache Jiru.
  • Pe 9 iunie, americanii de la Franklin Templeton sunt anuntatidrept castigatori ai contractului de administrare, cu o valoare decirca 13 mil. euro pe an, dar Guvernul amana semnareacontractului.
  • In decembrie, Ionut Popescu o inlocuieste pe Daniela Lulache infunctia de director general.

2010

  • In ianuarie, Guvernul mandateaza Finantele sa semnezecontractul cu Templeton, iar in februarie, actionarii aproba formafinala a contractului de administrare.
  • Se schimba componenta Consiliului de Supraveghere, MirceaUrsache fiind inlocuit de Gratiela Iordache in functia depresedinte.
  • In martie este semnat contractul de administrare cu FranklinTempleton, iar CNVM cere inregistrarea contractului in termen de 45de zile.
  • Pentru a fi listat la Bursa, fondul trebuie mai intaiinregistrat la CNVM, iar Franklin Templeton trebuie sa-si preiaoficial atributiile.
  • Este necesara alegerea unui intermediar care va intocmiprospectul de listare, care trebuie de asemenea avizat deCNVM.
  • Inaintea listarii, este necesara evaluarea participatiilorfondului si rezolvarea problemelor legate de capitalul social,Ministerul Finantelor mai avand de varsat circa 500 mil. lei lacapital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO