Burse - Fonduri mutuale

Ce se întâmplă, brokere? Tranzacţiile de la Bursa de Valori au intrat la apă: Banca Transilvania a adunat 6,6 mil. lei, o treime din total. Au intrat investitorii deja în vacanţă?

Ce se întâmplă, brokere? Tranzacţiile de la Bursa de...

Autor: Liviu Popescu

14.04.2025, 18:04 3601

Banca Transilvania (TLV), cea mai tranzacţionată acţiune de luni de la Bursa de Valori Bucureşti, a adunat tranzacţii de 6,6 mil. lei într-o şedinţă în care indicele principal BET a stagnat în pofida unui început pe creştere şi în care numărul investitorilor - atât pe partea de cumpărare cât şi pe partea de vânzare – a fost redus. Acţiunile TLV s-au apreciat cu 0,4% la 27,7 lei, adică banca a ajuns la o capitalizare de 25,3 mld. lei.

Tranzacţiile cu acţiuni din 14 aprilie au fost de 23 mil. lei, aproape la jumătate faţă de şedinţele precedente, care oricum erau sub media anului. Aşteaptă investitorii mai multă claritate sau au intrat deja în vacanţă?

 “Unii preferă să aştepte o stabilizare a situaţiei internaţionale pentru a se poziţiona, iar alţii, care nu au vrut să rişte prea mult, au decis probabil să lichideze o parte din poziţii şi să stea deoparte o perioadă”, spune Antonio Oroian, broker al Goldring.

Pe locul doi în clasamentul celor mai lichide acţiuni s-a poziţionat BRD (4,7 mil. lei – cu tranzacţii mari apărute pe ultimele minute), iar pe trei Hidroelectrica (2,5 mil. lei). Preţul acţiunilor BRD a scăzut cu 1% iar cele ale H2O cu 0,25%.

Lichiditatea pe segmentul de acţiuni a fost de 23 mil. lei, din care doar 5 companii au avut un rulaj mai mare de 1 mil. lei. Pe segmentul de obligaţiuni luni a fost procesată în sistemul Bursei de Valori finanţarea Fidelis din aprilie de 1,3 mld. lei.

Din rândul celor 20 de acţiuni ale BET, 6 au fost pe minus, cu scăderi între 0,1% şi 1% de la TeraPlast, la Antibiotice Iaşi, Sphera, Petrom. Două acţiuni au stagnat iar restul au avut creşteri între 0,2% şi 1% - precum TTS, Electrica, Digi, Aquila, Premier, până la 1,6% pentru Purcari şi MedLife.

“Vedem că situaţia tensiunilor comerciale se poate schimba de la o zi la alta, de la o oră la alta chiar, cu nişte declaraţii doar. Trebuie să ne gândim că pe lângă toată această instabilitate la nivel extern, noi mai avem şi problemele financiare interne, cu deficitele mari şi dacă mai punem şi incertitudinea legată de alegerile care se apropie, face cu atât mai greu procesul de luare a deciziilor de către investitori”.

De la începutul anului 2025 indicele principal BET a urcat cu 2%. În ultima lună are minus 1,3%, arată datele bvb.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels