Burse - Fonduri mutuale

Ce se mai întâmplă pe bursele externe. Prosus, din care face parte şi eMag, decolează în primele minute de tranzacţionare cu un plus de 25%

Ce se mai întâmplă pe bursele externe. Prosus, din...

Autor: Alex Ciutacu

12.09.2019, 00:05 702

Sud-africanii de la Naspers, proprietarii eMag, au listat o parte de peste 100 mld. euro din business pe bursa din Amsterdam sub forma unei companii numite Prosus.

Grupul sud-african Naspers, care controlează retailerul online eMag pe piaţa locală, a finalizat miercuri o listare de 100 miliarde euro pe bursa din Amsterdam, printr-o companie denumită Prosus, aducând astfel încă un „colos” în clubul marilor companii de tehnologie din Europa – care duce lipsă de nume mari precum Google, Facebook sau Alibaba, potrivit CNBC.

Astfel, compania numită Prosus a luat naştere din conglomeratul sud-african Naspers. Prosus a anunţat că valoarea capitalizării de piaţă în prima zi de tranzacţionare s-a ridicat la aproximativ 100 miliarde euro, pentru ca în doar câteva minute capitalizarea să urce cu circa 25%.

Potrivit Euronext (bursa din Amsterdam - n. red.), miercuri la ora 14.30, acţiunile Prosus se tranzacţionau la 74,57 euro per acţiune, la o capita­lizare de piaţă de peste 120 miliarde euro. „Listarea Prosus reprezintă un pas important pentru grupul nostru şi oferă investitorilor globali din sectorul de tehnologie acces direct la un portofoliu international atractiv de businessuri”, spune Bob van Dijk, CEO al Naspers şi Prosus Group.

Prosus nu este în sine o companie de servicii sau de retail, ceea ce înseamnă că nu oferă servicii direct sub brandul propriu cum fac Facebook sau Alibaba. În schimb, Prosus investeşte într-un portofoliu global de firme din sectorul tehnologiei, care variază ca activitate de la plăţi şi fintech-uri până la servicii de livrare.

Cea mai populară investiţie a grupului reprezintă achiziţia unei participaţii de 31% în gigantul chinez Tencent, care deţine la rândul său cunoscuta aplicaţie de mesagerie WeChat.

Naspers a investit circa 29 milioane euro în Tencent în 2001, un pariu care astăzi valorează aproape 120 miliarde euro.

Sub noua structură, Prosus va deţine participaţia Naspers în Tencent, precum şi alte poziţii în companii precum gigantul rusesc de social media Mail.ru Group, şi serviciul nemţesc de livrare de mâncare Delivery Hero. Naspers va rămâne acţionarul majoritar al noii companii.

Sosirea Prosus pe bursa din Amsterdam are potenţialul de a schimba peisajul de tehnologie din Europa, încât poate deveni unul dintre cei mai mari jucători din regiune. Potrivit datelor agregate de Reuters, singura companie europeană care depăşeşte în prezent Prosus este compania germană SAP, evaluată la 122 miliarde euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO