Burse - Fonduri mutuale

Ce se va întâmpla cu Pilonul II: Comisioanele administratorilor de fonduri de pensii vor ajunge la doar 0,2%, în timp ce li se mai cere să aducă 800 de milioane de euro în ţară

Ce se va întâmpla cu Pilonul II: Comisioanele...

Autor: Alex Ciutacu

22.02.2019, 15:32 1400

Comisioanele percepute de administratorii de fonduri de pensii private Pilon II au fost reduse prin OUG 114 de la 2,5% la 1%, însă jumătate din acesta va merge la Casa Naţională de Pensii, astfel încât noul comision maxim asupra contribuţiilor va fi de 0,5%.

Potrivit surselor din piaţă, din acest nivel, circa 0,3% se duc la ASF, deci comisionul maxim asupra contribuţiilor va di de 0,2%.

Mai mult, pe lângă reducerea comisioanelor de administrare, OUG obligă acţionarii administratorilor săa ducă capital suplimentar.

Nivelul capitalului necesar în noua formulă este stabilit în funcţie de nivelul contri­bu­ţiilor primite de fiecare adminis­tra­tor.

 Astfel, dacă valoarea contribuţiilor este sub 100 mil. euro atunci capi­talul social necesar este de 5%, dacă valoa­rea contribuţiilor se situează între 100 şi 500 mil. euro atunci capitalul social necesar este de 7%, iar dacă valoarea contribuţiilor trece de 500 milioane de euro cerinţa de capital ajunge la 10%.

Unii investitori sunt de părere că este imposibil ca cineva să administreze profesionist cu un comision de 0,2%, mai ales în timp ce este cerut un capital de zece ori mai mare, potrivit surselor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO