Burse - Fonduri mutuale

Ce solutii are Anca Dumitru, noul director general al Bursei, pentru depasirea crizei

Ce solutii are Anca Dumitru, noul director general al Bursei, pentru depasirea crizei
19.02.2009, 18:20 65

La scurt timp dupa ce Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a facut public planul de masuri anticriza, Bursa de Valori cauta si ea solutii pentru a ajuta piata de capital sa supravietuiasca crizei financiare. Masurile de sprijinire a pietei vor fi discutate in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor din 24 februarie.

"In aceasta perioada in care activitatea este mai putin intensa, prioritatea Bursei este finalizarea proiectelor incepute. Ma refer aici in primul rand la utilizarea generalizata a conturilor globale, proiect aflat in stadiu avansat si care a demarat odata cu listarea Erste Bank. Sper ca pana in vara acestui an sa fie posibila tranzactionarea prin intermediul conturilor globale", a declarat Anca Dumitru, director general al BVB.
Anca Dumitru, 52 de ani, este directorul general al Bursei incepand din decembrie anul trecut, odata cu demisia lui Stere Farmache. Detine un mandat interimar de sase luni.
Implementarea conturilor globale este un exercitiu destul de dificil pentru ca se va realiza fara intreruperea sedintelor de tranzactionare si pentru ca necesita un sistem de supraveghere usor diferit.
"Procedurile de supraveghere a conturilor globale vor fi diferite: daca in prezent autoritatea de supraveghere se adreseaza Bursei pentru a obtine detalii legate de ordinele de plata, odata cu utilizarea conturilor globale aceste solicitari ale CNVM vor fi adresate brokerilor", a explicat oficialul Bursei.
Conturile globale sunt una dintre principalele cerinte ale societatilor de brokeraj care intermediaza pentru fonduri de investitii straine, care s-au aratat nemultumite de sistemul actual de tranzactionare prin conturi individuale.
Un alt proiect anticriza al Bursei este reducerea perioadei de suspendare de la tranzactionare a unei companii. In prezent, o operatiune cum ar fi consolidarea valorii nominale a unei actiuni dureaza in cel mai optimist scenariu doua luni, pentru ca trebuie sa treaca printr-o serie de etape premergatoare, cum ar fi inregistrarea la Registrul Comertului si la CNVM. Bursa ia in calcul doua metode prin care sa fie posibila reducerea duratei de suspendare.
"Cu sprijinul CNVM, vom incerca impunerea unei reguli prin care data de inregistrare, mai exact data la care se stabileste lista actionarilor asupra carora se rasfrang efectele hotararii, sa fie fixata cu cel putin doua sau trei luni inaintea Adunarii Generale. A doua metoda este calcularea unui pret teoretic pentru operatiunile corporative importante cum sunt consolidarea sau splitarea actiunilor. Prin aceasta metoda, va fi stabilit un pret de referinta teoretic fata de care sa fie limitata variatia zilnica cu plus sau minus 15%", a spus Dumitru.
Bursa se gandeste in prezent la un proiect prin care investitorii ar putea sa aiba acces la societatile delistate prin intermediul companiei-mama, care a achizitionat respectiva societate. Anca Dumitru nu a dat mai multe detalii despre acest proiect, insa acest lucru s-ar putea realiza prin intermediul platformei de tranzactionare regionale pe care Bursa si Depozitarul Central au anuntat ca o vor lansa in acest an.
Nu in ultimul rand, Bursa pregateste o noua reducere a comisioanelor de tranzactionare, dupa ce a operat o reducere si anul trecut. "O reducere de 10% a comisioanelor de tranzactionare se va discuta in cadrul Adunarii Generale a Bursei din 24 februarie. Daca volumul de tranzactionare se mentine la nivel foarte redus, reducerea comisioanelor de tranzactionare devine o problema pentru Bursa. Comisioanele de tranzactionare sunt cea mai importanta sursa de venit pentru Bursa", a spus Anca Dumitru.
Bursa de Valori Bucuresti a incheiat anul 2008 cu profit, dar sub nivelul celui raportat in 2007-considerat drept cel mai bun an din istoria Bursei, potrivit directorului general. In 2007, BVB a inregistrat un profit net record de 29 mil. lei. In primele 11 luni ale anului trecut, Bursa a realizat un profit brut de 13 mil. lei, fata de 14 mil. lei cat isi bugetase pentru tot anul. Pentru 2009, Bursa si-a bugetat un profit de 1,5 mil. lei, mizand pe un volum al tranzactiilor zilnice de 5 mil. euro. De la inceputul anului, tranzactiile medii zilnice au fost sub 2,5 mil. euro.
Capitalizarea BVB este in prezent de 9,35 mld. euro, incluzand piata RASDAQ si Erste Bank. La inceputul lui 2008, Bursa avea o capitalizare de peste 31 mld. euro, in conditiile in care Erste nu era listata. "Emitentii care fac Bursa acum sunt aceiasi cu cei care au facut piata si au adus randamentele din anul 2007. In urma cu doi ani, nu erau insa prezente panica si neincrederea in randul investitorilor. Cu toate acestea, eu sper intr-o revenire a Bursei mai devreme de prima jumatate a anului", a conchis oficialul Bursei.
Anca Dumitru:
  • Este director general al BVB din ianuarie, dupa demisia lui Stere Farmache
  • A absolvit Academia de Studii Economice, Facultatea de Cibernetica.
  • Este in piata de capital din 1995, cand a inceput ca expert in cadrul Departamentului supraveghere al BVB, iar intre 1997 si 2005 a ocupat functia de director general al bursei electronice RASDAQ.
  • Dupa fuziunea pietei RASDAQ cu Bursa de Valori Bucuresti, in 2005, ea a ocupat functia de director ATS, coordonand in continuare activitatea pietei RASDAQ.
 
Bursa in cifre:
  • Capitalizare: 9,34 mld. euro
  • Valoarea tranzactiilor: 2,6 milioane de euro
  • Numar actionari: 212 ( 76 persoane juridice, 136 persoane fizice)
  • Numar emitenti: 69 companii pe Bursa, 1.740 pe RASDAQ
  • Numar intermediari: 72 societati de brokeraj
  • Cifra de afaceri (2007): aproximativ 14 milioane de euro
  • Profit (2007): 8,7 milioane de euro
  • Capital social: 18 milioane de euro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO