Burse - Fonduri mutuale

Ce spun auditorii de la KPMG despre investiţia SIF Banat-Crişana în obligaţiuni Romenergo

Ce spun auditorii de la KPMG despre investiţia SIF...

Autor: Andrei Chirileasa

21.11.2013, 18:49 1011

SIF Banat-Crişana nu a avut cu ce compara obligaţiunile Romenergo în momentul în care a decis să investească în aceste instrumente şi nu a încălcat reglementările interne cu această tranzacţie, este concluzia unui raport suplimentar de audit realizat de KPMG şi publicat pe bursă de SIF Banat-Crişana.

SIF Banat-Crişana (SIF1) a anunţat pe 18 iunie că a subscris 1,54 de milioane de obligaţiuni emise de grupul Romenergo, în valoare de 26,95 mil. lei (6 mil. euro). Obligaţiunile sunt pe patru ani şi oferă o dobândă de 8% pe an.

Anunţul a stârnit rumoare pe bursă, deoarece Dragoş Bîlteanu, preşedintele SIF Banat-Crişana, a fost până anul trecut CEO al grupului Romenergo, iar Romenergo este cel mai mare acţionar al SIF1. Unii investitori au pus sub semnul întrebării condiţiile acestei investiţii.

"Pe baza procedurilor efectuate, nimic nu ne-a atras atenţia în sensul de a ne face să credem că preţul, coroborat cu drepturile şi obligaţiile asumate de părţi în tranzacţia raportată (...) ar fi putut fi raportat de către societate la alte oferte existente în piaţă. De asemenea, nimic nu ne-a atras atenţia în sensul de a ne face să credem că, în absenţa unei pieţe relevante pentru instrumente financiare cu caracteristici similare cum ar fi: tipul de instrument financiar, riscul emitentului, valoarea emisiunii, maturitatea, frecvenţa cuponului de dobândă, etc, societatea a avut acces, în toate aspectele semnificative, la date privind alte emisiuni private de obligaţiuni de acelaşi tip", se arată în raportul KPMG.

Pe scurt, auditorul spune că SIF Banat-Crişana nu a putut compara obligaţiunile Romenergo cu alte instrumente similare (din cauză că nu există instrumente similare) pentru a putea stabili dacă dobânda de 8% şi ceilalţi termeni ai emisiunii erau buni pentru SIF sau nu.

"Pe baca procedurilor efectuate, nimic nu ne-a atras atenţia în sensul de a ne face să credem că societatea nu a urmat, în toate aspectele semnificative, paşii procedurali prevăzuţi în politicile interne şi nu a comparat, în toate aspectele semnificative, tranzacţia raportată cu alte variante alternative de plasament de tipul depozitelor bancare, a obligaţiunilor municipale şi corporative existente în portofoliul societăţii la data de 10 iunie şi a emisiunilor publice de titluri de stat şi obligaţiuni corporative anunţate sau în desfăşurare în acea perioadă, ca politică de stabilire a preţului", se mai arată în raportul KPMG.

Cu alte cuvinte, din punctul de vedere al auditorului, SIF1 a analizat alternativele de plasament înainte de a decide să investească în obligaţiuni Romenergo.

Rămâne de văzut dacă această opinie a auditorului va fi suficientă pentru a-i linişti pe investitori, care au taxat sever politica de investiţii a noii conduceri a SIF1. Acţiunile societăţii sunt singurele dintre cele cinci SIF-uri cu randament negativ în 2013, având o scădere de 7%, în timp ce discountul dintre preţul acţiunilor şi VUAN (activul net pe acţiune) a urcat la 60%. Cu alte cuvinte, deşi a raportat creştere de active, valoarea SIF1 a scăzut pe bursă.

Asociaţia Investitorilor de pe Piaţa de Capital (AIPC) a cerut recent Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) să verifice tranzacţiile realizate în acest an de SIF1. Principalele vizate sunt investiţia în obligaţiuni Romenergo şi achiziţia firmei hoteliere Azuga Turism, care până anul trecut a fost controlată tot de grupul Romenergo, tranzacţii care ridică suspiciuni de conflict de interese.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO