Burse - Fonduri mutuale

Ce spune Francesco Starace, CEO al Enel despre vânzarea operaţiunilor din România: Dacă mai există creştere în România probabil nu vom vinde. Depinde de ce oferte primim, de ce părţi sunt interesate

Ce spune Francesco Starace, CEO al Enel despre vânzarea...

Autor: Liviu Popescu

26.11.2019, 16:09 1053

Francesco Starace, director general Enel, cel mai mare grup de utilităţi din Europa, un emitent cu o valoare de piaţă de 69 miliarde de euro şi care are activităţi şi în România, spune că în domeniul energiei orice se poate vinde, cu condiţia de a fi finalizate măsurile de eficientizare şi de creştere a companiei.

“Nu avem vreo <<vaca sfântă>> în acest domeniu de activitate. Orice poate fi vândut, cu condiţia ca noi să fi terminat de implementat măsurile de eficientizare şi de creştere ale companiei. Deci dacă mai există creştere în România probabil nu vom vinde. Dacă se mai poate eficientiza activitatea în România probabil nu vom vinde. Dacă nu avem oameni interesaţi de active, cum am putea vinde? Ideea este că am vândut active din Franţa, din Brazilia, din Italia, din Rusia, aşa că am putea vinde şi în România, de ce nu? Depinde de oferte primim, de ce părţi sunt interesate”, spune Francesco Starace, unul dintre cei mai puternici executiv din domeniul energiei. Afirmaţiile au fost făcute la Capital Markets Day, un eveniment organizat la Milano (Italia) de către Enel.

În cea mai recentă relatare din presă cu privire la vânzare Enel în România, agenţia de presă Thomson Reuters anunţa pe surse în septembrie că Enel, care în România este cel mai mare distribuitor privat de energie electrică, ar fi început vânzarea operaţiunilor din această ţară, într-o tranzacţie de circa 1,1 miliarde de euro şi care ar fi coordonată de francezii de la BNP Paribas.

Starace spune că Enel are un pachet bun în România şi că până acum nu a luat o decizie cu privire la o posibilă vânzare.

“Credem că avem un pachet bun şi România este o ţară bună şi există multă valoare în structura pe care o avem aici. Până acum nu am luat o decizie. Dar dacă avem această valoare, de câte ori şi câţi oameni credeţi că ne contactează ca să vindem ceva? Practic toată lumea este interesată de tot, dar, cum este si cazul Open Fiber (companie de telecomunicaţii din Italia la care Enel este acţionar – n.red), dar asta nu înseamnă că şi vindem. Există în industrie discuţii despre active şi mulţi sunt de acord că activele de distribuţie şi cele regenerabile sunt extrem de valoroase pentru investitori”, spune Starace, 64 de ani, cel care conduce Enel din 2014 încoace.

Jurnaliştii britanici scriau în septembrie că procesul de vânzar ar fi într-un stagiu incipient şi survine într-o economie în care şi alte companii străine, precum cehii de la CEZ, germanii de la EON şi francezii de la ENGIE, analizează opţiunile pentru prezenţa lor în România întrucât “luptă pentru a concura cu Hidroelectrica”, cel mai mare producător de energie electrică. Dar Hidro este producător de energie electrică, nu distribuitor aşa cum este Enel. CEZ a anunţat deja oficial că vrea să vândă activele din România, dar că “nu se grăbeşte”.

Pe de altă parte, Hidroelectrica a convocat deja acţionarii – statul român cu 80% şi FP cu 20% - pentru a semna achiziţionarea unor servicii aferente procesului de fuziuni şi achiziţii (M&A) pentru CEZ România şi Enel. Acest lucru înseamnă că noul Guvern poate semna una dintre cele mai mari achiziţii ale unei companii de stat.

Cea mai recentă evaluare a FP la companiile din grupul Enel este de circa 1,35 miliarde de lei, în creştere faţă de cea de la T1/2019, când era de circa 1,25 mld. lei şi în piaţa de energie încă nu apărusere primele semnale legate atât de vânzarea Enel, sau de alte vânzări ale unor companii din energie, precum CEZ.

Cea mai valoroasă deţinere a Fondului la Enel este la E-Distribuţie Muntenia, acolo unde controlează un pachet de 12%, în valoare de circa 425 milioane de lei. Pe partea de deţinere din capital social, FP are 24% din E-Distribuţie Dobrogea.

Cu un randament de circa 38% de la începutul anului 2019, cu tot cu dividende, acţiunile Enel sunt printre cele mai performante de la bursa de la Milano, arată datele investing.com. Spre comparaţie, bursa de la Bucureşti, a doua cea mai performantă din Uniunea Europeană în 2019, a livrat investitorilor un randament de 44% cu tot cu dividende, arată datele BVB. Enel îşi propune să acorde dividende mai mari pentru anul viitor, însă acest lucru nu înseamnă neaparat randamente mai mari dată fiind dinamica pozitivă a preţului acţiunilor.

Dar ca repartizare din profit către acţionari, printre care Guvernul Italian cu 23,6%, dar şi alţi investitori precum Vanguard, BlackRock, Fondul Suveran de Investiţii al Norvegiei, Fidelity, sumele sunt mai mari faţă de anii precedenţi. Ultimii doi acţionari sunt prezenţi şi în România prin deţineri la companii listate, printre care şi Banca Transilvania, cea mai mare instituţie de credit din România.

Grupul italian de utilităţi Enel a încheiat anul trecut cu venituri de 1,28 miliarde de euro în România, în creştere faţă de nivelul de 1,18 miliarde de euro din 2017, în timp ce EBITDA-ul a înregistrat un uşor regres de la 232 de milioane de euro la 230 de milioane de euro anul trecut.

Enel a obţinut prin procesele de privatizare desfăşurate în România controlul distribuţiei şi furnizării de energie din sudul Munteniei, alimentând astfel Bucureştiul, desfăşurând operaţiuni similare în Banat şi Dobrogea.

Potrivit datelor publicate în raportul pe 2018 al grupului italian, în România Enel a distribuit 15,6 TWh de energie, cu circa 3% mai mult decât în 2017, către 2,9 milioane de consumatori, în creştere faţă de portofoliul de 2,8 milioane de consumatori din 2018.

Enel are unul dintre cele mai agresive programe de digitalizare a distribuţiei de energie prin montarea de contoare inteligente, Italia fiind, din acest punct de vedere, cea mai avansată ţară.

Astfel, la finalul anului trecut Enel terminase de montat în România 0,5 milioane de contoare inteligente faţă de cele 0,3 milioane de la finalul lui 2017.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO