• Leu / EUR4.9675
  • Leu / GBP5.7134
  • Leu / USD4.6709
Burse - Fonduri mutuale

Ce ştiri şi evenimente vor mişca bursa în decembrie

Ce ştiri şi evenimente vor mişca bursa în decembrie

Autor: Radu Bostan

01.12.2015, 00:04 757

Evoluţia şi rulajul bursei de la Bu­cureşti în ultima lună din an vor fi dictate de ştirile macroeconomice şi eveni­mentele externe, având în vedere că sezonul raportărilor financiare pentru trimestrul al treilea s-a încheiat.

Cu o lună înaintea sfârşitului de an, bursa a intrat pe minus faţă de începutul lui 2015 şi a încheiat în noiembrie cu o lichiditate sub medie.

Principalul eveniment care va influenţa evoluţia bursei este şedinţa de politică monetară a băncii centrale din SUA, Federal Reserve (Fed), progra­mată pentru 15-16 decembrie. Dobânda de referinţă pentru costul creditului în dolari se află de multă vreme la 0,25%, iar oficialii Fed au dat de înţeles că la finalul anului ar putea decide prima majorare a dobânzii din ultimul deceniu. Ră­mâne de văzut cum vor primi această veste pieţele externe de acţiuni, cu care bursa de la B­ucureşti este puternic conectată.

Sezonul raportărilor statistice în­cepe pe 3 decembrie cu date pri­vind comerţul cu amănuntul, un ba­ro­metru al consumului din economie. Insti­tutul Naţional de Statistică (INS) va anunţa în ziua următoare datele pro­vi­zorii privind evoluţia economiei în tri­mes­trul al treilea şi tot pe 4 decembrie va prezenta şi starea construcţiilor de lo­cuin­ţe la nouă luni. Datele preliminare la 10 luni privind resursele de energie vor da un indiciu în legătură cu bu­si­nes­sul producătorilor de petrol, gaze şi ener­­gie electrică în trimestrul al patrulea.

Două evenimente corporative im­por­tante au loc în aceeaşi zi, 14 de­cembrie, anume alegerile pentru un nou consiliu de administraţie la grupul de distribuţie Electrica (EL) şi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Ambele structuri de conducere sunt intens curtate, cu doi candidaţi pentru fiecare loc disponibil.

În cursul lunii, Autoritatea Naţio­na­lă de Reglementare în Energie (ANRE) va stabili noi tarife de distribuţie a energiei, sursa de venituri şi profit a Electrica şi a celorlalţi distri­bui­tori, deţinuţi parţial de Fondul Proprietatea (FP). Autoritatea a anunţat deja că intenţionează să reducă tarifele, pentru că cererea de energie este în creştere.

ANRE va mai fixa în decembrie şi structura pieţei de energie pentru consumatorii casnici, stabilind atât cantitatea care va fi vândută de fiecare producător, inclusiv Nuclearelectrica (SNN), cât şi preţul de vânzare.

În final, 31 decembrie, o zi de joi, va marca finalizarea absorbţiei Volksbank România de către Banca Transilvania (TLV), care se va apropia astfel de ocu­pantul locului doi pe piaţă după active, BRD.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9675
Diferență: -0,0644
Ieri: 4.9707
Azi: 4.6709
Diferență: 0,1522
Ieri: 4.6638
Azi: 5.7134
Diferență: -0,3401
Ieri: 5.7329
Azi: 5.1538
Diferență: -0,0543
Ieri: 5.1566