Burse - Fonduri mutuale

Ce sunt produsele structurate şi de ce apar ca vinovate de demiterea şefului Bursei

 Ce sunt produsele structurate şi de ce apar ca vinovate de demiterea şefului Bursei

Autor: Roxana Pricop

18.11.2011, 12:48 3112

În iulie 2010, la Bursa de la Bucureşti au fost listate primele produse structurate: certificatele de index şi certificatele turbo emise de grupul austriac Erste Bank, cu activ suport aurul şi petrolul. De atunci până în prezent, Erste Bank alături de un alt grup austriac- Raiffeisen au adus şi alte astfel de certificate listându-le la bursă şi dând posibilitatea investitorilor locali să investească in indici bursieri străini (DAX- Germania, S&P500-SUA), dar şi în metale preţioase precum aurul şi argintul.

Acest tip de produse structurate au cucerit rapid investitorii locali, cu un apetit ridicat pentru speculaţii, în principal pentru că oferă posibilitatea de a investi în activul suport fără a fi nevoie ca investitorul să îl cumpere şi pentru că investitorul poate câştiga şi din scăderea activului suport, iar câştigul este amplificat de efectul de levier în cazul certificatului turbo. Însă, acest tip de certificate sunt produse financiare complexe, care expun investitorul unui risc ridicat. În cazul în care cotaţia activului suport se mişcă în direcţia opusă, efectul de levier multiplică pierderile.

În luna august, lună de foc pentru toate bursele din lume, când au fost înregistrate variaţii ample ale cotaţiilor acţiunilor, puţini au fost investitorii care au reuşit să anticipeze direcţia pieţei iar cei mai mulţi au pierdut. În primele zile ale lunii august, speculatorii au pariat peste un milion de euro pe creşterea indicelui german DAX prin intermediul contractului Dax Turbo Long (simbol bursier EBDAXTL4), a cărui valoare a scăzut într-o singură zi cu peste 25%. Investitorii care au cumpărat acele contracte au pariat pe o creştere a bursei germane după decizia Congresului SUA de a ridica plafonul datoriei de stat. Altfel spus, inves­ti­torii au pariat pe o apreciere a pieţei germane de acţiuni ca urmare a acestei decizii, lucru care nu s-a întâmplat, şi au pierdut astfel 25% din bani într-o singură zi.

Mai mult, tranzacţionarea acestor produse a fost afectată de probleme tehnice: certificatele emise de Erste au fost în repetate rânduri suspendate de la tranzacţionare ca urmare a unor probleme apărute la serverele de la Viena.

Despre investitorii nemulţumiţi cu privire la modul în care au fost administrate tranzacţiile cu produse structurate, vorbeşte şi Stere Farmache, preşedintele BVB, atunci când enumeră motivele care au stat la baza deciziei de joi de demitere a lui Valentin Ionescu din funcţia de director general al Bursei.

Potrivit unor surse din piaţă, Consiliul de Administraţie al BVB l-ar fi suspectat pe Valentin Ionescu de faptul că ar fi încercat să ascundă aceste probleme.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO