Burse - Fonduri mutuale

Ce trebuia să ştii la începutul anului ca să-ţi dublezi banii pe Bursă

Ce trebuia să ştii la începutul anului ca să-ţi dublezi banii pe Bursă
03.11.2010, 23:58 65

Cine a mizat la începutul anului pe companiile exportatoare şipe energie sau utilităţi a obţinut în primele zece luni câştigurisemnificative. Puţini ar fi pariat însă pe firmele din sectorulimobiliar, care au fost printre performerele de pe RASDAQ.

Unul dintre semnalele începutului de an a fost statistica privindrevenirea pe creştere a exporturilor (încă începând cu lunanoiembrie 2009), însă puţini investitori s-ar fi încumetat săinvestească în acţiuni ale compani­ilor exportatoare, majoritateadin industrie, care raportau printre cele mai mari scăderi aleafacerilor pe anul trecut. Cei care au făcut-o, mizând pe faptul căeconomiile dezvoltate din Vest îşi vor reveni mai repede decâteconomia românească, au obţinut câştiguri semnificative.

Acţiunile producătorului de aeronave Aerostar (ARS) şi cele aleproducătorului de îngrăşăminte Azomureş (AZO) s-au clasat pe podiumîn primele zece luni cu creşteri de peste 66%. Avansuri consistenteau înregistrat şi acţiunile companiilor din industria metalurgică,precum Mechel Târgovişte (COS), Alro Slatina (ALR), şi cele aleproducătorului de componente auto Compa Sibiu (CMP), toateraportând în prima jumătate a anului afaceri în creştere pe seamarevenirii comenzilor la export.

Sectorul energetic, care ocupa un loc de frunte în recomandărilebrokerilor, a adus de asemenea câştiguri importante, printreperformere numărându-se Transgaz (TGN), Transelectrica (TEL) şiPetrom (SNP). Şi sec­torul serviciilor petroliere, reprezentat deDafora (DAFR), Armax-Gaz Mediaş (ARAX) sau Foraj Sonde Ernei(FOSP), a adus randamente consistente. Astfel, era de ajuns săasculţi de sfatul brokerului pentru a cumpăra cel puţin o acţiunedin sectorul energetic şi ţi-ai fi asigurat câştiguri cel puţin peo parte din portofoliu.

Unii brokeri recomandau la începutul anului şi acţiuni din sectorulfinanciar sau din industria alimentară, însă acestea s-au doveditun măr otrăvit pentru investitori. Acţiunile băncilor locale auavut evoluţii negative din cauza provizioanelor mari care le-aumâncat din profituri şi a creditării îngheţate, trăgând în jos şiSIF-urile, în timp ce companiile din industria alimentară ausuferit, cu unele excepţii, din cauza reducerii consumului, caefect al măsurilor de austeritate luate de Guvern. Unele măsuri seîntrevedeau încă de la începutul anului.

Dacă la începutul anului unii investitori ar fi putut fi tentaţi săcumpere acţiuni bancare sau SIF-uri, vrăjiţi de creşterile mari din2009, cu siguranţă puţini ar fi investit în companii din sectorulconstrucţiilor, care erau pe lista neagră a majorităţii brokerilorşi analiştilor. O astfel de abordare ar fi ferit investitorii depierderi de 40%, în cazul Comnord (COSC), sau 30% în cazulTeraplast (TRP).

Există însă şi aici excepţii, cum ar fi titlurile Cemacon Zalău(CEON) sau Prefab Bucureşti (PREH), care au fost propulsate detransferul pe Bursă, dar şi de rezultatele în creştere.
Cele mai mari câştiguri, 144% în cazul Socep (SOCP), respectiv 225%în cazul Electroargeş (ELGS), au venit ca urmare a unor tranzacţiimari care au dus la modificări semnificative în acţionariatulcompaniilor sau ca urmare a majorărilor de capital, în cazulRopharma (IAFR - 245%) şi Generalcom (GECM - 129%), fiind greu deanticipat la începutul anului.
Companiile imobiliare de pe RASDAQ, precum Generalcom, Vidraru sauMetav au fost printre surprizele acestui an, cu creşteri de peste100%, în ciuda situaţiei dificile a sectorului imobiliar. Cele treicompanii, care închiriază spaţiile comerciale proprii, raporteazăîn continuare marje ridicate de profit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO