Burse - Fonduri mutuale

Ce trebuie să facă românii pentru a-şi permite croaziere exotice la pensie

Ce trebuie să facă românii pentru a-şi permite croaziere exotice la pensie

Radu Brăgărea, directorul general al companiei de pensii private Eureko: Pe pieţele din Vest, veniturile asigurate de pilonul I şi II de pensii sunt estimate să asigure circa 70% din salariul mediu, în timp ce pentru piaţa din România se estimează că viitorii pensionari vor încasa din pilonul I şi II de pensii până la 50% din salariul mediu, în cazul în care va fi respectat calendarul contribuţiilor

Autor: Roxana Pricop

06.04.2011, 23:49 381

Cuantumul total al pensiei de la stat şi al celei privateobligatorii este estimat să reprezinte mai puţin de jumătate dinvaloarea salariului mediu din 2027.

Peste 5,2 milioane de români participă în prezent cu 3% dinvenitul brut la un fond de pensii obligatorii (pilon II), în timpce numărul care contribuie voluntar la un fond de pensiifacultative (pilon III) este de peste 20 ori mai mic, potrivitstatisticilor oficiale. Contribuţia unui angajat pentru pensia dela stat este de 10,5% din venitul brut, din care o cotă de 3% estevirată la pensiile obligatorii.

"Pensia de la stat alături de pilonul II nu vor asigura veniturisuficiente pentru ca românii să îşi poată permite peste 20 de anisă plece în fiecare an în croaziere, aşa cum fac pensionarii dinstatele mai dezvoltate ale Europei. Pe pieţele din Vest, veniturileasigurate de pilonul I şi II de pensii sunt estimate să asigurecirca 70% din salariul mediu, în timp ce pentru piaţa din Româniase estimează că viitorii pensionari vor încasa din pilonul I şi IIde pensii până la 50% din salariul mediu, în cazul în care va firespectat calendarul contribuţiilor", a spus Radu Brăgărea,directorul general al companiei de pensii private Eureko.Societatea administrează active de circa 257 milioane de lei de laun fond de pensii obli­gatorii şi un fond de pensii facultative cuactive de 1,6 mil. lei.

Potrivit legii, contribuţia la fondurile de pensii privateobligatorii va creşte anual cu 0,5 puncte procentuale, până la 6%din venitul brut în anul 2016. Acest calendar nu a fost însărespectat în 2009, când contribuţia a fost "îngheţată" la 2%.

"Dacă alături de contribuţia de la stat şi cea la pensiaprivată, românii vor aloca circa 15% din venituri unui fond depensii facultative, cred că îşi vor putea permite să plece într-ocroazieră pe an atunci când vor ieşi la pensie", a continuatdirectorul general al Eureko.

Pentru a-şi putea o permite o croazieră de 800 de euro, viitoriipen­sionari ar trebui să încaseze lunar peste 500 de euro dinpen­sia de la stat, privată obli­gatorie şi cea facultativă. Pentrua plăti cei 500 de euro lunar timp de zece ani, fondurile pensii(pilon I şi II) ar trebui să aibă în conturi la finalul celor 20 deani cel puţin 60.000 euro sub forma contribuţiilor strânse de la unparticipant plus randamente. Un român cu un venit lunar brut de1.000 euro şi care contribuie cu 18% din venit la pensiile private,respectiv cu câte 180 de euro lunar timp de 20 de ani, ajunge săaibă 60.000 de euro în contul de pensii dacă administratorul obţineun randament mediu anual de circa 7% în euro. Apariţia în următorii20 de ani a unei crize de amploarea celei din 2008, care a ştersrandamente obţinute de fondurile de pensii după un deceniu deinvestiţii, ar face ca obţinerea unui randament mediu anual de 7%să fie o misiune extrem de dificilă pentru administratorii defonduri.

Indiferent că sunt de la stat, obligatorii sau facultative,fondurile de pensii nu sunt ferite de riscuri şi pierderi, iarcriza financiară din 2008 a demonstrat acest lucru. În SUA, deexemplu, prăbuşirea Bursei din 2008 le-a adus pierderi fondurilorde pensii, în timp ce lupta cu deficitul bugetar a împins Ungariasă naţionalizeze sistemul de pensii private.

"Nu cred că există riscul să asistăm la naţionalizarea pensiilorprivate în România, pentru că o astfel de măsură ar atragedezacordul organismelor financiare internaţionale precum FMI, iarRomânia a încercat dintotdeauna să obţină girul acestora. În plus,industria pensiilor private în Ungaria este de aproape zece ori maimare decât cea locală."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO