Burse - Fonduri mutuale

Ce vor decide actionarii Flamingo: sa aduca bani in companie sau sa vanda activele ?

Ce vor decide actionarii Flamingo: sa aduca bani in companie sau sa vanda activele ?
29.07.2009, 00:00 24

Propunerea va fi inclusa pe ordinea de zi a adunarii generale din luna august a acestui an si a venit ca raspuns la respingerea de catre reprezentantii fondului a ideii managementului Flamingo de a realiza o emisiune de obligatiuni in valoare de 7 mil. euro convertibile in actiuni.

Practic, prin aceasta din urma operatiune, actionarii firmei ar trebui sa vina cu mai multi bani in societate decat valoareaza compania in acest moment pe Bursa, respectiv 5,2 milioane de euro.

Daca QVT sau alti actionari nu aduc bani la Flamingo, acestia vor avea de suferit, in conditiile in care daca ceilalti vor opta pentru conversia in actiuni a acelor obligatiuni, primii ar putea fi puternic diluati, respectiv participatiile pe care le au in companie sa fie mult diminuate.

Fondul QVT a intrat in actionariatul Flamingo in 2006, cand a fost raportat prima data cu o detinere de 5,6%, iar de atunci a continuat sa cumpere ajungand ca in momentul de fata sa detina 22% din actiunile retailerului.

Dragos Cinca, care desi este in continuare cel mai mare actionar al Flamingo, cu 25,2% din actiuni, in ultimii ani si-a diminuat semnificativ detinerea, in 2005 la listatea companiei pe Bursa acesta avand 61,5% din actiuni.

"QVT incearca probabil sa atraga atentia asupra performantelor companiei si ca sunt nemultumiti. Banuiesc ca nici nu-si doresc acest lucru pentru ca nimeni n-ar avea de castigat. Deocamdanta nu s-a demonstrat ca actionarii pot ramane cu ceva in urma unor proceduri de lichidare", spune Adrian Danciu, seful departamentului de analiza din cadrul societatii de brokeraj Broker Cluj.

El mai spune ca in cazul unei asemenea operatiuni, pretul activelor ar putea fi discountate si cu 70-80% din valoarea lor.

Flamingo detinea la 31 martie active in valoare de 386 mil. lei si avea datorii totale de 214 mil. lei, astfel ca in cazul aplicarii unui asemenea discount de lichidare, pretul incasat pe active ar fi substantial mai mic decat valoarea datoriilor.

 

Cum se obtine dizolvarea companiei?

Activele nete (scazand datoriile) ale Flamingo la aceeasi data se cifrau la 171 de milioane de lei (circa 40 de milioane de euro), valoare care intrece cu mult valoarea de piata a companiei.

Primul demers, de a propune dizolvarea pe ordinea de zi a Adunarii Generale a Actionarilor, a fost deja asumat de fondul QVT, care potrivit Flamingo va solicita acest lucru in cursul lunii august.

Ce presupune dizolvarea companiei? Incetarea activitatii, valorificarea activelor, plata datoriilor si distribuirea diferentei catre actionari.

"In principiu acestea sunt procedurile. Dizolvarea companiei, daca este voluntara, necesita un cvorum minim de 25% din actionari si o majoritate a voturilor de 66%", a explicat Sebastian Gutiu, managing partener al casei de avocatura Schoenherr si Asociatii.

In cazul unei dizolvari in urma falimentului companiei, nu este necesara majoritatea voturilor din cvorumul Adunarii Generale a Actionarilor. Un actionar sau creditor poate solicita insolventa in cazul acumularii unei datorii certe de minimum 30.000 de lei care este exigibila.

 

Ce castiga QVT din dizolvarea Flamingo

 Managementul companiei explica faptul ca fondul de investitii QVT, care detine 22% din actiuni, ar castiga mai mult din pastrarea participatiei actuale decat din retributia obtinuta in urma dizolvarii companiei.

"Cred ca imediat ce mediul economic din Romania va fi mai promitator, valoarea actiunilor se va aprecia. Orizontul de timp la care vor avea loc schimbari pozitive, din punct de vedere financiar, a fost fixat la 31 decembrie 2010", a declarat Dragos Simion, presedintele Flamingo.

Conducerea companiei urmareste sa atraga de la actionari 7 milioane de euro printr-o emisiune de obligatiuni convertibile in actiuni, scopul fiind acoperirea unei parti din datoriile de 23,5 milioane de euro acumulate pana la finalul anului trecut.

"Nu au fost de acord cu planul nostru de capitalizare. Chiar daca nu ar adera la planul celorlalti actionari si ar ajunge in situatia de a se dilua, tot ar castiga mai mult din valoarea actiunilor decat in cazul dizolvarii", a spus Simion.

El a adaugat ca s-a incercat comunicarea cu fondul QVT pentru a ajunge la o intelegere, dar decizia a ramas aceeasi. In aceste conditii, unii din actionari ar putea chiar cere QVT daune pentru afectarea imaginii companiei.

"Legislatia tine cont de faptul ca suntem intr-un moment crucial si se poarta negocieri cu actionari, furnizori, banci, toti partenerii, iar societatea ar putea sa ceara daune pentru afectarea acestor relatii", a completat Simion.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO