Burse - Fonduri mutuale

Cea mai învăluită de mister tranzacţie cu titluri de stat: Dacă cel care a cumpărat vineri titluri de stat de 400 mil. lei prin programul Fidelis şi-ar vinde astăzi pachetul pe Bursă, ar putea câştiga în 4 zile 16 milioane de lei

Cea mai învăluită de mister tranzacţie cu titluri de...

Autor: Liviu Popescu, Cristian Hostiuc

13.08.2020, 00:07 13655

♦ Astăzi, 13 august 2020, intră la tranzacţionare emisiunea de 2 mld. lei de titluri de stat Fidelis pentru populaţie ♦ Pe perioada ofertei (15 iulie – 7 august), doar persoanele fizice au putut subscrie, iar de astăzi pot tranzacţiona şi investitorii instituţionali.

Dacă investitorul care a subscris 400 de milioa­ne de lei în emisiunea de titluri de stat pentru persoane fizice Fidelis ar vinde astăzi ordinul la bursa de la Bucureşti la cotaţiile de pe piaţa se­cundară, în jur de 3,5% pentru 4 ani, atunci ar câştiga 16 milioane de lei, potrivit calculelor realizate de ZF.

Scenariul ZF presupune că acest investitor persoană fizică, cel care i-a uimit chiar şi pe cei mai vechi analişti ai pieţei de capital cu valoarea subscrierii sale, adică aproape 20% din totalul Fidelis, ceea ce îl face cel mai mare creditor persoană fizică al statului, găseşte contraparte pentru or­dinul său, adică un cumpărător.

„Teoretic titlurile luate cu 4,5% do­bândă ar putea fi vândute acum la un randament de 3,5% dacă luăm în considerare randamentele de pe piaţa se­cundară unde se tranzacţioneaza titlu­rile de stat emise de Ministerul Finanţelor“, spune şeful unei tre­zo­rerii. Preţul unui titlu de stat este invers proporţional cu randamentul acestuia (yield), astfel când preţul creşte, randamentul scade şi viceversa. Dar aceste titluri Fidelis se vor tran­zac­ţiona la Bursa de Valori, acolo unde nu exis­tă o piaţă secundară şi unde nu exis­tă precedent privind vânzarea ti­tlu­rilor de stat după emisiune.

„Pentru ca titlu­ri­le Fidelis să fie vân­dute, cu câş­ti­gul aferent, ar trebui să existe ofer­te de cum­părare. O să vedem dacă vor exista oferte de cumpărare şi atunci se va putea spune cât este câştigul real“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO