Burse - Fonduri mutuale

Cea mai mare despăgubire acordată de ANRP în august: 0,53% din FP

Cea mai mare despăgubire acordată de ANRP în august: 0,53% din FP

Foto Silviu Matei

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

06.09.2011, 00:05 2109

Cel mai mare titlu de conversie acordat de Autoritatea Naţională de Restituire a Proprietăţii (ANRP) unei persoane în luna august echivalează cu 0,53% din acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi era evaluat la 37 mil. lei (aproximativ 8,7 mil. euro) la data emiterii, potrivit datelor furnizate de ANRP către Mediafax.

La calculul valorii pachetului, ANRP a utilizat un preţ mediu ponderat de 0,5043 lei/acţiune.

Autoritatea care gestionează procesul de despăgubire şi acordarea de acţiuni Fondul Proprietatea din 2006 încoace se află în centrul unui imens scandal, după ce unul dintre vicepre­şedinţii săi a fost arestat recent pentru 29 de zile la solicitarea DNA. Remus Baciu, vicepreşe­dinte al ANRP, este acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă, după ce ar fi fost prins în flagrant primind bani în schimbul urgentării soluţio­nării anumitor dosare de despă­gubire ale unor foşti proprietari de imobile naţionalizate.

În ciuda acestui scandal, ANRP a continuat să emită titluri de conversie pentru acţiuni FP. În perioada 2-25 august, ANRP a emis un număr 646 titluri de conversie Depozitarului Central pentru transferul unor pachete reprezentând 3,37% din acţiunile Fondului Proprietatea (FP) de la Ministerul Finanţelor, în contul a 720 de persoane.

Autoritatea menţionează şi că nu a modificat ordinea în care sunt emise titlurile de plată aferente despăgubirilor şi/sau de conversie în acţiuni la Fondul Proprietatea, deşi Guvernul i-a acordat acest drept.

La finalul lunii iulie, FP avea 10.343 de acţionari, dintre care cel mai mare era Ministerul Finanţelor Publice, cu 12,52%. În urma conversiilor realizate în luna august, participaţia statului a scăzut la 9,15%.

Franklin Templeton, administratorul Fondului, a anunţat saptămâna trecută că va lua măsuri pentru blocarea unui pachet de 2,7% din titlurile FP pentru care statul nu a adus aport în natură prin acţiuni la trei companii şi din cauza cărora există o diferenţă de 372,5 milioane lei între capitalul subscris şi cel vărsat, până la recuperarea sumei respective.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO