Burse - Fonduri mutuale

Cea mai mare listare din ultimii doi ani: Listarea Bursei i-ar putea face milionari in euro pe principalii actionari

Cea mai mare listare din ultimii doi ani: Listarea Bursei i-ar putea face milionari in euro pe principalii actionari
14.04.2010, 23:06 245

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) isi va lista actiunile pepropria piata in maximum doua luni, dupa ce Consiliul Bursei aselectat firma de brokeraj Intercapital Invest pentru intermediereaoperatiunii.

ListareaBVB este cea mai importanta operatiune de acest fel din ultimii doiani, ultima companie importanta care a venit pe Bursa fiindTeraplast Bistrita, in iulie 2008. Evaluata in prezent la circa50-60 mil. euro, BVB ar intra direct in topul celor mai mari 20 decompanii listate si i-ar face milionari in euro pe cei circa 50 deactionari, firme de brokeraj sau persoane fizice, care detinparticipatii insumand peste 80% din capitalul Bursei. MirceaMusgociu, care detine 4,3% din actiunile Bursei, si le-ar puteavinde dupa listare cu peste 2,5 mil. euro.

Pana anul trecut, toate tranzactiile cu actiuni BVB trebuiauaprobate in Consiliul Bursei, ceea ce facea procesul foarte greoi.Vanzarea sau cumpararea unui pachet de actiuni aleBursei putea dura cateva luni, ceea ce descuraja tranzactiile, desimulte firme de brokeraj ar fi fost dispuse sa-si vanda detinerilepentru a face rost de lichiditati. Din octombrie 2009, procedurilede vanzare au fost simplificate, pentru a pregati listareaactiunilor, iar de atunci exista putine informatii oficiale privindtranzactiile derulate. Ultimele oferte de cumparare de pe site-ulBursei evalueaza operatorul de piata intre 48 si 56 de milioane deeuro.

"Conform propunerii CA, termenul de listare este de 45 de zilede la semnarea contractului de intermediere, iar intermediaruldesemnat si-a asumat acest termen. Contractul va fi semnat zileleacestea. Din punctul nostru de vedere, totul este pregatit pentrulistare", a declarat Anca Dumitru, directorul general al BVB.

Listarea BVB se va realiza fara oferta publica initiala (IPO),in conditiile in care Bursa are deja peste 300 de actionari si odispersie a actionariatului care-i permite sa se listeze faraoferta. Astfel, pretul de listare al actiunilor va fi determinat decei care vor dori sa cumpere sau sa vanda actiuni in prima zi detranzactionare.

Actiunile BVB, un pariu pe cresterea pietei decapital

Bursa de Valori Bucuresti opereaza piata de actiuni pe care suntlistate 70 de companii, cu o capitalizare totala de 25 mld. euro,si piata RASDAQ care cuprinde circa 1.500 de companii in valoare de3,5 mld. euro. Pe Bursa de la Bucuresti se mai tranzactioneaza inprezent obligatiuni, titluri de stat si contracte futures peactiuni si pe valute.

Principala sursa de venit a Bursei sunt comisioanele perceputela tranzactiile derulate pe piata, astfel ca valoarea actiunilorBVB depinde in primul rand de valoarea tranzactiilor derulate peBursa. Astfel, achizitia de actiuni BVB reprezinta un pariu alinvestitorilor pe dezvoltarea pietei de capital.

"La Bursa lucrurile sunt clare in privinta surselor de unde vinbanii. Indicatorul pe care trebuie sa-l ai in vedere este valoareatranzactiilor", spune Adrian Manaila, proprietarul firmei debrokeraj Eldainvest din Galati, care detine circa 1,57% dinactiunile BVB.

Cu alte cuvinte, cu cat valoarea tranzactiilor de pe Bursacreste, cu atat actiunile devin mai valoroase. Pretul actiunilorBVB a atins la sfarsitul anului trecut niveluri minime istorice,evaluarile scazand pana la 40 mil. euro, in conditiile in carevaloarea zilnica a tranzactiilor de pe Bursa a coborat in 2009 la 5mil. euro, un minim al ultimilor cinci ani. In 2007, cand actiunilelistate pe Bursa au atins maxime istorice, iar tranzactiile zilnicese ridicau la peste 20 de milioane de euro, operatorul era evaluatla peste 250 de milioane de euro, pe baza tranzactiilorderulate.

"Tinand cont de istoric si de faptul ca Fondul Proprietatea seva lista la Bucuresti si va aduce o crestere de 20-30% a valoriitranzactiilor fata de valorile normale, cred ca potentialul e bun fata de valoarea la care s-aurealizat tranzactii in ultima perioada", spune Manaila, careestimeaza o valoare in jurul a 80 mil. euro a BVB in urmalistarii.

Cum arata evaluarile actiunilor BVB

In prezent, Bursa este evaluata la circa de 27 de ori valoareaprofitului net din 2009 (PER de 27), in conditiile in care marileburse listate din SUA si Europa de Vest se tranzactioneaza laPER-uri cuprinse intre 10 si 15. Evaluarea indica insa potentialulridicat de dezvoltare al pietei locale de capital, in conditiile incare Bursa de la Bucuresti este o piata emergenta, inca informare.

Bursa din Sibiu (Sibex), care opereaza cea mai mare piata localade derivate, s-a listat la inceputul anului pe platforma proprie sieste evaluata in prezent la circa 10 milioane de euro sau de 30 deori profitul net din 2009 (PER de 30).

Ambele piete ar putea deveni tinte de preluare pentru unoperator international, insa ideea fuziunii dintre cele doua bursea fost reluata in ultima perioada, avand tot mai multi sustinatori,mai ales in randul societatilor de brokeraj.

Bursa de la Bucuresti a avut anul trecut afaceri de 2,9 mil.euro si un profit de 2 mil. euro, insa cea mai mare parte aprofitului a provenit din dobanzile incasate pentru depozitele depeste 15 mil. euro pe care le detine. Profitul va fi distribuit cadividende actionarilor.

Bursa controleaza si pachetul majoritar de actiuni alDepozitarului Central, care ofera servicii de decontare sicompensare ale tranzactiilor bursiere si servicii de registrupentru companiile listate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO