Burse - Fonduri mutuale

Cea mai recentă evaluare a Hidroelectrica: 10 miliarde de euro, în creştere cu 1 miliard de euro în doar două luni

Cea mai recentă evaluare a Hidroelectrica: 10 miliarde...

Autor: Liviu Popescu

15.04.2022, 10:55 1002

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică al României şi cea mai mare companie de stat, este evaluată la 50 miliarde de lei (10 mld. euro) de către acţionarul minoritar Fondul Proprietatea în cel mai recent raport de evaluare, aferent lunii martie şi publicat vineri la Bursa de la Bucureşti, în creştere cu 5 mld. lei (1 mld. euro) faţă de evaluarea precedentă, cea din februarie 2022.

Cu alte cuvinte, evaluarea Hidroelectrica, publicată de FP pe baza calculelor KPMG şi prin prisma deţinerii de 20%, s-a majorat cu 10% în doar două luni, perioadă de timp în care Ministerul Energiei a aprobat listarea companiei pe piaţa de capital. La o evaluare de 50 mld. lei şi pe baza rezultatelor din 2021, respectiv 6,7 mld. lei venituri şi 3,1 mld. lei profit net, compania are un multiplu de 7,4 ori veniturile şi unul de 16 ori profitul net.

“Pentru calculul valorii activului net la data de 31 martie 2022 pentru Fondul Proprietatea SA, metoda de evaluare utilizată pentru evaluarea investiţiei a rămas aceeaşi, respectiv Valoare justă (Valoare pe baza raportului de evaluare)/acţiune, dar raportul de evaluare a fost actualizat cu cel mai recent discount pentru lipsa marketabilităţii (DLOM) estimat de KPMG România conform aprobării acţionarilor pentru listarea companiei la bursă”, se arată în raportul publicat de FP la BVB.

KPMG evaluează deţinerea de 20% a Fondului Proprietatea la 9,9 mld. lei la final de martie 2022, în creştere de la 9 mld. lei de la evaluarea precedentă, cea din februarie, adică un impact asupra VAN de plus 6,5%.

Metoda de evaluare pentru Hidroelectrica este realizată prin aplicarea metodei de piaţă bazată pe multiplul de EBITDA derivat din analiza companiilor comparabile cotate pe piaţa de capital,  actualizată cu cel mai recent discount estimat conform aprobării acţionarilor pentru listarea companiei la bursă.

ZF a scris recent că FP solicită 1 miliard de lei (200 mil. euro) sub formă de dividende speciale din rezultatul reportat al companiei de stat, o astfel de mişcare fiind o practică obişnuită a Fondului în ultimii ani de zile, una cu care Ministerul Energiei a fost de acord.

Pe de altă parte, Hidroelectrica vrea să-şi remunereze cei doi acţionari – statul român (80%) şi FP (20%) cu 2,8 miliarde de lei din profitul net de 3 miliarde de lei realizat în anul 2021.

Astfel, Hidroelectrica ar putea plăti anul acesta dividende de circa 3,8 miliarde de lei, din care 760 mil. lei vor merge la Fondul Proprietatea iar restul de circa 3 mld. lei la statul român în calitate de acţionar majoritar.

Compania şi-a bugetat pentru 2022 venituri totale de 7,4 miliarde de lei, în urcare cu 11% faţă de cele realizate în 2021, în timp ce profitul net este estimat la 2,9 mld. lei, minus 8% faţă de cel de 3,16 mld. lei din 2021.​