Indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate la bursa din Bucureşti, a închis luna august cu o pierdere de 7,96%, aceasta fiind cea mai slabă lună august pentru investitorii în acţiuni din anul 2011. Acţiunile Petrom au pierdut 12% din valoare, având cea mai slabă performanţă din indicele BET, în timp ce titlurile Electrica au crescut cu 0,8% - cea mai bună performanţă din BET.
Indicele SIF-urilor s-a corectat cu minus 6% în august. Capitalizarea bursieră a companiilor a coborât până la 142,4 mld. lei (32,3 mld. euro). Bursa a ajuns astfel la un minus de peste 1% faţă de începutul anului. „Pe bursa de la Bucureşti, fondurile străine de investiţii au dominat poziţiile de vânzare în luna august, în timp ce la cumpărare au fost prezenţi atât investitori locali instituţionali, cât şi de retail“, a spus Valerian Ionescu, director de tranzacţionare la BCR.
WikiZF: Profilul companiei Petrom
WikiZF: Profilul companiei Electrica
Bursa locală a raportat în august cel mai mare declin din regiune: bursa din Polonia s-a corectat cu minus 2,8%, cea din Ungaria a scăzut cu 5,7%, iar cea din Cehia s-a depreciat cu 0,7%. Mai la vest, bursa germană a scăzut cu 9% iar bursa franceză „s-a ieftinit“ cu aproape 8,5% luna trecută. Bursele americane au scăzut cu peste 6% în august, în timp ce bursa chineză a pierdut peste 13% din valoare.
Mare parte din scăderea din august a fost cauzată de valul de panică ce a cuprins bursele lumii pe 24 august, zi care şi-a câştigat denumirea de „lunea neagră“. Bursa de la Bucureşti a pierdut 6,3% pe 24 august pe un rulaj record cu acţiuni de peste 28 milioane de euro. Panica a fost alimentată de scăderea abruptă a bursei chineze, dar şi de apropierea momentului în care Banca Centrală a SUA va face prima majorare a ratei dobânzii de referinţă din ultimul deceniu.
„După scăderile recente multe acţiuni româneşti arată atractiv la actualele cotaţii, însă este dificil de spus cu precizie când se va schimba sentimentul investitorilor“, a conchis Adrian Cojocar, director general la societatea de administrare Intercapital Investment Management.
După aproape patru ani de creşteri constante, în care bursa de la Bucureşti a încercat să recupereze pierderile dramatice cauzate de criza din 2008, evoluţia din luna august arată cât de volatilă şi impredictibilă poate fi bursa. Pe termen lung, bursa este dovedită că aduce câştiguri peste nivelul dobânzii bancare, însă şi investitorii trebuie să reziste la „şocurile“ apărute pe termen scurt.