Burse - Fonduri mutuale

​Cea mai mare emisiune de bonduri antreprenoriale a ajuns la bursă: Autonom a listat 20 de milioane de euro şi spune că printre cumpărători au fost şi SIF-uri, firme de asigurări, dar şi bănci. BERD-ul a cumpărat un sfert

​Cea mai mare emisiune de bonduri antreprenoriale a...

Autor: Tibi Oprea

04.12.2019, 13:29 653

Autonom, cel mai important jucător pe piaţa de leasing operaţional şi cea de rent-a-car din România, a listat miercuri obligaţiuni de 20 milioane euro la Bursa de la Bucureşti în ceea ce este cel mai mare astfel de plasament al unei companii antreprenoriale din România.

Astfel, obligaţiunile tranzacţionate sub simbolul AUT24E au intrat la tranzacţionare cu o valoare nominală de 1.000 de euro, scadenţa de cinci ani şi o dobândă fixă de 4,45% pe an plătibilă anual.

Plasamentul care a precedat această listare, suprasubscris şi încheiat în luna noiembrie, a atras interesul unor investitori precum SIF-uri, fonduri de obligaţiuni, companii de asigurători, bănci, după cum spune Dan Ştefan, cofondator al companiei. De altfel, BERD a anunţat deja oficial că a subscris un sfert din cele 20 de milioane de euro.

“Ce ne-a plăcut când s-a închis tot procesul acesta este că am avut un mix foarte echilibrat de investitori. Am bifat toate categoriile. Am avut SIF-uri în premieră absolută, SIF Moldova, firme de asigurări, la care nu prea e în interesul lor să cumpere obligaţiuni, am avut bănci, fonduri de obligaţiuni, BERD, care au fost alături de noi de la început, şi fonduri sepcializate mai micuţe”, spune Dan Ştefan prezent miercuri la debutul la tranzacţionare al obligaţiunilor.

El spune că deocamdată Autonom nu ia în calcul şi o listare de acţiuni la bursă întrucât intenţionează să rămână un “family business”, dar se gândesc la o nouă emisiune de obligaţiuni.

“Filozofia noastră deocamdată este să fim o companie privată, să rămânem un familly business, deşi nu ne-ar fi foarte greu să listăm şi acţiuni. În modelul de prospect ar trebui modificate doar opt pagini. Mulţi şi-au exprimat dorinţa să intre în acţionariat, chiar şi dacă nu ne-am lista. Companiile publice au o tendinţă destul de puternică peste tot în lume să se uite prea mult la rezultatele trimestriale, de multe ori în detrimentul lor. Înţelegem mecanismul, credem că swe potriveşte foarte bine, dar nu avem acum intenţii pe termen mediu în această direcţie”, spune Dan Ştefan.

Capitalul atras în urma emisiunii de obligaţiuni va servi scopurilor generale de finanţare ale afacerii Autonom Services, cea mai mare parte pentru creşterea flotei de maşini.

Potrivit datelor din prospectul publicat astăzi la bursă, Autonom a avut 251 milioane lei venituri din exploatare în 2018 şi un profit de 16,4 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO