Burse - Fonduri mutuale

Cea mai mare fraudă financiară din ultimii ani: Poliţia vorbeşte de 23 milioane de lei la BRD Pensii însuşiţi de fostul CEO Alina Andreescu şi de apropiaţi. Zeci de percheziţii ale poliţiei şi descinderi în 12 judeţe. BRD Pensii: Acţionarii au acoperit suma

Cea mai mare fraudă financiară din ultimii ani:...

Autor: Roxana Rosu, Liviu Popescu

01.07.2022, 10:00 8837

♦ Deloitte este auditor pentru fondul Pilon II şi EY este auditor pentru fondul de pensii facultative ♦ Cel mai recent raport anual al BRD Pensii, cel pe 2020, este semnat de EY ♦ Cel pe S1/2021 este neauditat ♦ „Deţinerile participanţilor nu au fost şi nu sunt afectate“, transmite BRD Pensii.

Cu supraveghere din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi cu rapoarte semnate de auditori de calibru precum Deloitte şi EY, o societate care administrează economiile de bătrâneţe ale câtorva sute de mii de români este zilele acestea în centrul celei mai mari fraude financiare din România de la colapsul Fondului Naţional de Investiţii (FNI) din 2000 încoace: prejudiciu de 23 mil. lei la BRD Pensii.

Anchetatorii spun că suma a fost însuşită şi folosită în interes personal din „conturile fondului“ de către fostul CEO şi apropiaţi ai acesteia din 2019 şi până în 2022, fără însă a preciza dacă este vorba de fondul Pilon II sau Pilon III al BRD Pensii. Ce zice administratorul? „Din câte ştim, ancheta poliţiei nu se referă la niciunul dintre fondurile de pensii. BRD SAFPP utilizează serviciile de audit ale Ernst & Young“.

BRD Pensii spune că a descoperit nereguli încă din 13 mai la cheltuielile administratorului şi că a luat imediat măsuri. Şi ASF spunea în mai, când a aplicat amenzi şi a retras aprobarea de CEO a Alinei Andreescu, că au fost încălcate „evidenţa situaţiilor contabile ale administratorului“.

Un eveniment fără precedent pentru industria fondurilor de pensii private din România, care a ajuns la active de circa 90 mld. lei, adică aproximativ 8% din produsul intern brut (PIB) şi circa 8 milioane de salariaţii, a început joi 30 iunie 2022, când Poliţia Capitalei a anunţat zeci de percheziţii şi descinderi în 12 judeţe într-un dosar de delapidare la BRD Pensii Private.

Poliţia a anunţat că în luna mai administratorul unui fond privat de pensii, asociat unei unităţi bancare, a sesizat lipsa unor documente justificative pentru operaţiuni de debitare a unor conturi de depozit. „Debitarea conturilor s-ar fi realizat atât prin transfer direct către conturile bănuiţilor şi ale celorlalte persoane fizice, cât şi prin transfer către conturile unor persoane juridice, sub forma unor plăţi pentru achiziţii bunuri ori servicii fictive“, potrivit poliţiei.

Cu alte cuvinte, cel mai probabil cei acuzaţi au creat depozite fictive din care au retras sume în contul unor servicii şi bunuri fictive.

„În urma probatorului administrat a reieşit faptul că sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunilor de delapidare (726 de acte materiale), complicitate la delapidare, fals intelectual, uz de fals şi fals în declaraţii, fapte ce au fost reţinute în sarcina a 15 persoane fizice, dintre care doi angajaţi din cadrul unei unităţii bancare şi şapte persoane juridice“. Însă BRD Pensii spune că niciun angajat al BRD nu este suspect. Reacţia, mai jos.

Potrivit surselor ZF, vizaţi în acest dosar sunt fostul CEO Alina Andreescu şi apropiaţi ai acesteia. În luna mai Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat mai multe amenzi la BRD Pensii cât şi retragerea aprobării de CEO.

Joi, după anunţul Poliţiei Române, BRD Pensii a venit cu o reacţie prin care a anunţat că acţionarii companiei (Sogecap cu 51% şi BRD Soc Gen cu 49% - n.red) au acoperit suma care face obiectul investigaţiilor iar activitatea se desfăşoară în mod normal.

„Precizăm că deţinerile participanţilor la fondurile de pensii Pilon 2 şi 3, administrate de SAFPP, precum şi activele acestora, care sunt păstrate la o bancă depozitară şi sunt separate prin lege de fondurile proprii ale administratorului, nu au fost şi nu sunt afectate în niciun fel de această situaţie“. BRD Pensii menţionează că administratorul şi BRD Groupe Societe Generale sunt două entităţi juridice diferite şi niciun angajat al băncii nu a fost implicat în această situaţie.

Poliţia a anunţat ieri că acţiunea beneficiază de sprijinul mai multor subunităţii de poliţie din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului, precum şi din partea inspectoratelor de poliţie ale judeţelor Ilfov, Teleorman, Constanţa, Tulcea, Olt, Prahova, Dâmboviţa, Sibiu, Braşov, Vâlcea, Vrancea, Argeş şi Gorj.

ASF a anunţat în luna mai 2022 că a decis amendarea directorului general (CEO) al BRD Pensii, Alina Cecilia Andreescu, şi i-a ridicat aprobarea pentru această funcţie în urma unui control prin care Autoritatea a „constatat că directorul general şi membrii Consiliului de Administraţie al societăţii au încălcat regulile de guvernanţă corporativă şi cele privind evidenţa situaţiilor contabile ale administratorului“. ASF menţionează că în sarcina directorului general s-au reţinut fapte contravenţionale privind efectuarea unor înregistrări în contabilitate, care nu au avut la bază documente justificative, nu au raţionament economic, contravin funcţionalităţii conturilor şi care nu reflectă situaţia reală a patrimoniului administratorului BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private.

Cele mai recente date ale ASF, cele de la mai 2022, arată active de 3,6 mld. lei pentru BRD Pensii şi un număr de 514.000 de participanţi.​

 

Comunicatul integral al Poliţiei Capitalei:

Astăzi, 30 iunie 2022, poliţiştii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti - Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Sector 1, cu sprijinul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pune în aplicare 48 de mandate de percheziţie domiciliară, 80 de mandate de aducere şi 32 de ordonanţe de ridicare înscrisuri la adrese din Bucureşti şi judeţele Ilfov, Teleorman, Constanţa, Tulcea, Olt, Prahova, Dâmboviţa, Sibiu, Braşov, Vâlcea, Vrancea şi Gorj,

într-o cauză penală privind săvârşirea infracţiunii de delapidare.

În fapt, la începutul lunii mai 2022, administratorii unui fond privat de pensii, asociat unei unităţi bancare, au sesizat lipsa unor documente justificative pentru operaţiuni de debitare a unor conturi de depozit, în cuantum de aproximativ 22 de milioane de lei.

În urma probatoriului administrat a reieşit faptul că sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunilor de delapidare (726 acte materiale), complicitate la delapidare, fals intelectual, uz de fals şi fals în declaraţii, fapte ce au fost reţinute în sarcina a 15 persoane fizice, dintre care doi angajaţi din cadrul unei unităţii bancare şi mai multe persoane juridice.

Astfel, s-a reţinut că în perioada 2019-2022 două persoane angajate în cadrul băncii, cu sprijinul unor apropiaţi şi a 7 persoane juridice, şi-ar fi însuşit şi folosit în interes personal suma de 23,5 milioane de lei, din conturile fondului privat de pensii.

Debitarea conturilor s-ar fi realizat atât prin transfer direct către conturile bănuiţilor şi ale celorlalte persoane fizice, cât şi prin transfer către conturile unor persoane juridice, sub forma unor plăţi pentru achiziţii bunuri ori servicii fictive.

Acţiunea beneficiază de sprijinul mai multor subunităţii de poliţie din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului, precum şi din partea inspectoratelor de poliţie ale judeţelor Ilfov, Teleorman, Constanţa, Tulcea, Olt, Prahova, Dâmboviţa, Sibiu, Braşov, Vâlcea, Vrancea, Argeş şi Gorj.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

 

Reacţia BRD Pensii:

Aşa cum am comunicat pe 13 mai 2022, au fost descoperite unele nereguli privind o serie de înregistrări contabile legate de conturile de cheltuieli generale ale BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private (SAFPP). SAFPP a luat imediat toate măsurile necesare de remediere, inclusiv formularea unei plângeri penale şi înlăturarea din funcţie a directorului general. Toate autorităţile competente, precum şi acţionarii şi auditorii statutari, au fost sesizate în mod corespunzător.

Acţionarii companiei au acoperit suma care face obiectul investigaţiilor în curs, iar activitatea SAFPP se desfăşoară în mod normal.

Precizăm că deţinerile participanţilor la fondurile de pensii Pilon 2 şi 3, administrate de SAFPP, precum şi activele acestora, care sunt păstrate la o bancă depozitară şi sunt separate prin lege de fondurile proprii ale administratorului, nu au fost şi nu sunt afectate în niciun fel de această situaţie.

Menţionăm, de asemenea, că SAFPP şi BRD Groupe Société Générale sunt două entităţi juridice diferite şi niciun angajat al băncii BRD Groupe Societe Generale nu a fost implicat în această situaţie.

 

Cronologia evenimentelor:

1. 13 mai 2022 – ASF anunţă sancţiuni la BRD Pensii în urma unui control prin care a „constatat că directorul general şi membrii consiliului de administraţie al societăţii au încălcat regulile de guvernanţă corporativă şi cele privind evidenţa situaţiilor contabile ale administratorului“.

2. BRD Pensii anunţă pe 13 mai că „au fost luate imediat toate măsurile necesare de remediere, inclusiv implementarea unor controale suplimentare şi declanşarea unei investigaţii interne. Membrii consiliului de administraţie au decis să demisioneze pentru a evita orice potenţial conflict de interese în timpul investigaţiei”.

3. 30 iunie 2022 – Poliţia Capitalei anunţă percheziţii şi vorbeşte de un prejudiciu de 23 mil. lei în dosar, însuşit de oameni din conducerea societăţii de administrare.

4. BRD Pensii anunţă că acţionarii companiei au acoperit suma care face obiectul investigaţiilor în curs, iar activitatea SAFPP se desfăşoară în mod normal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO