Burse - Fonduri mutuale

CEC Bank a atras aproape 120 mil. euro de pe pieţele internaţionale prin obligaţiuni eligibile MREL, care ar umea să fie listate pe bursele de la Bucureşti şi Luxemburg. Noua emisiune, suprasubscrisă de 1,2 ori

CEC Bank a atras aproape 120 mil. euro de pe pieţele...

Autor: Eduard Ivanovici

07.02.2023, 12:47 2421

CEC Bank a atras marţi, 7 februarie, peste 119 milioane de euro (circa 587 de milioane de lei) printr-un nou plasament internaţional de obligaţiuni eligibile MREL (minimum requirement for own funds and eligible  liabilities – cerinţe minime de fonduri proprii şi datorii eligibile), ceea ce duce finanţarea totală atrasă de pe pieţele de capital prin cele trei tranşe de obligaţiuni ce intenţionează a fi eligibile MREL la 1,2 miliarde de lei, potrivit unui comunicat de presă.

Banca plănuieşte listarea celei mai recente tranşe de obligaţiuni atât la Bursa de Valori de la Luxemburg, cât şi la Bursa de Valori de la Bucureşti.

„Suntem mândri că CEC Bank este atractivă pentru investitorii instituţionali, cu atât mai mult cu cât contextul de piaţă este unul dificil şi marcat de incertitudini, atât din punct de vedere macroeconomic, cât şi din punct de vedere al contextului geopolitic. Pentru noi, este încă o confirmare a faptului că strategia de transformare a băncii şi rezultatele financiare solide obţinute au ajutat la susţinerea încrederii şi interesului investitorilor. Vom continua şi în acest an să urmărim planurile de creştere şi de atragere de resurse şi capital pentru a finanţa economia românească”, spune Bogdan Neacşu, director general al CEC Bank.

Cea mai recentă emisiune a fost realizată în cadrul programului MTN (Medium Term Notes) pentru care banca a obţinut, la sfârşitul anului trecut, aprobarea privind prospectul din partea CSSF (Le Commission de Surveillance du Secteur Financier) în vederea unei posibile listări la Bursa de Valori din Luxemburg. În baza programului, banca poate emite obligaţiuni în limita unui plafon total de 600 milioane euro (sau echivalent în alte monede).

De asemenea, cea mai recentă tranşă de obligaţiuni, cu o maturitate de 5 ani  şi un randament fix de 7,5% pe an, a fost suprasubscrisă de 1,2 ori de către investitori. Aceasta este cea de a treia tranşă plasată cu succes în cadrul programului şi vine în urma atragerii cu succes de către CEC Bank, la sfârşitul lunii decembrie 2022, echivalentului a peste 650 de milioane de lei prin două tranşe denominate în lei şi euro.

Programul de obligaţiuni al CEC Bank are ca aranjori un consorţiu format din Citigroup, Raiffeisen Bank International şi Raiffeisen Bank România. Dentons au rolul de consultant juridic al emitentului cu privire la program, iar aranjorii sunt asistaţi de către Clifford Chance (în fiecare caz prin birourile din Frankfurt şi Bucureşti).

„Ne bucurăm că am putut contribui la succesul plasamentului celei de-a doua emisiuni de obligaţiuni eligible MREL a CEC Bank. Acest lucru reconfirmă expertiza noastră pe piaţa de capital, recunoscută în domeniul obligaţiunilor, inclusiv în sfera propriilor emisiuni de acest tip. Suntem încrezători că prin contribuţia noastră vom susţine acest domeniu atât de necesar dezvoltării pieţei de capital şi a intermedierii financiare în România”, a declarat Mihail Ion, vicepreşedinte Raiffeisen Bank, conform comunicatului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO