Burse - Fonduri mutuale

Cehia va avea, de la jumătatea anului 2020, un fond naţional de dezvoltare cu capital iniţial de 300 mil. dolari

Business internaţional

Cehia va avea, de la jumătatea anului 2020, un fond...

Autor: Tibi Oprea

24.09.2019, 00:00 61

Cehia va avea, începând de la jumă­tatea anului următor, un fond naţional de dezvoltare, care va fi sprijinit de primele patru mari bănci din Cehia şi va avea un capital iniţial de şapte miliarde de coroane (300 mil. dolari), conceput pentru a investi în proiecte din domeniul infrastructurii, educaţiei şi sănătăţii, utilizând fondurile pentru a multiplica de cinci ori capitalul iniţial, a declarat joi ministrul ceh al in­dustriei, Karel Havlicek, transmite Reuters.

Banca Ceska Spori­telna, deţinută de grupul austriac Erste Group Bank, CSOB, divizia din Cehia a grupului belgian KBC, Komercni Banka, subsidiara grupului francez Société Générale, precum şi divizia din Cehia a grupului italian UniCredit vor lua parte la acest fond.

Cele patru bănci au semnat joi un memorandum de cooperare cu privire la lansarea acestui fond. Premierul ceh Andrej Babis a declarat că se aşteaptă ca şi alte companii, nu doar bănci, să se alăture fondului.

Babis a fost cel care în luna mai a acestui an a anunţat înfiinţarea unui fond naţional de dezvoltare, ca o propunere alternativă la ideea social-democraţilor, partenerii partidului Ano al lui Babis în coaliţia de guvernare, care voiau să introducă o taxă pe activele băncilor care ar fi urmat să gene­reze până la 14 mld. co­roane pe an, bani destinaţi alimentării bugetului.

Viitorul fond naţional de dezvoltare va fi deţinut de CMZRB, o bancă de dezvoltare aparţinând statului ceh, iar viitoarele contribuţii făcute la acest fond vor fi voluntare, cum a fost şi finanţarea iniţială, a precizat Havlicek.

Potrivit acestuia, investiţiile fondului ar urma să aducă beneficii pe termen lung.

Cehia, o ţară din Europa Centrală a cărei datorie guvernamentală este la doar 30% din Produsul Intern Brut, mult sub media din Uniunea Europeană, a avut performanţe mai slabe decât statele vecine cu privire la construcţia de autostrăzi şi căi ferate, unul dintre motive fiind şi finanţarea dar şi procedurile administrative îndelungate. În următorii ani Cehia se va confrunta cu o diminuare a subvenţiilor venite de la UE din cauza Brexitului, dar şi a majorării avuţiei naţionale. Viitorul fond naţional de dezvoltare ar putea fi o opţiune pentru înlocuirea subvenţiilor europene.

Fondul naţional de dezvoltare va avea o autorizaţie de la Banca Naţională a Cehiei şi va opera prin oferirea de obligaţiuni şi garanţii pentru proiecte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO