Burse - Fonduri mutuale

Cei 7,4 milioane de români contributori la fondurile de pensii private Pilon II au pierdut 7 mld. lei din banii de pensie pe primul semestru din cauza expunerii acestor fonduri pe titlurile de stat

Cei 7,4 milioane de români contributori la fondurile de...

Autor: Liviu Popescu

28.07.2022, 00:08 25882

Românii au virat 5,4 mld. lei la fondurile de pensii Pilon II în prima jumătate din 2022, dar portofoliile acestor fonduri au avut minus 1,7 mld. lei. Cu alte cuvinte, o scăderetotală de 7 mld. lei.

Pin cauza inflaţiei şi ca urmare a unei expuneri semnificative pe titluri de stat a portofoliilor fondurilor de pensii Pilon II, câteva milioane de salariaţi români înregistrează o pierdere medie de 7% pentru economiile private de bătrâneţe în prima jumătate a anului.

Astfel, în pofida faptului că salariaţii au contribuit lunar la fondurile Pilon II, respectiv un total de 5,4 mld. lei în prima jumătate din 2022, când îşi verifică zilele acestea conturile pentru a vedea cum îşi vor răsplăti nepoţii peste ani şi ce medicamente vor cumpăra constată că au pierderi din ianuarie în iunie.

Mai exact, activele, adică portofoliile fondurilor de pensii private Pilon II - cei mai mari investitori ai Bursei de Valori Bucu­reşti, au scăzut cu 1,7 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că, dacă sunt excluse intrările de bani, adică viramentele de 5,4 mld. lei, scăderea totală este de circa 7 miliarde de lei.

„Din păcate, structura actuală de portofoliu a fondurilor de pensii Pilon II va conduce la acest rezultat de fiecare dată când rata inflaţiei creşte sau rata inflaţiei rămâne ridicată. Mai mult, structura actuală a portofoliului va face aproape imposibil ca randamentele fondurilor private de pensii Pilon II să fie superioare ratei inflaţiei“, spune Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte CFA România.

Cu alte cuvinte, cei ghinionişti care se pensionează acum prin Pilon II, numărul fiind totuşi extrem de scăzut raportat la numărul total de participanţi, încasează o pensie privată mai mică decât ar fi făcut-o în decembrie 2021. Însă miza de miliarde de euro este cum va arăta structura portofo­liilor Pilon II pe viitor mai ales în contextul în care o criză precum cea din prima jumătate din 2022 - război, inflaţie şi preţurile energiei la ceruri - taie ani de randamente şi investiţii?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO