Burse - Fonduri mutuale

Cei care ar alege acum să vândă din titlurile de stat Fidelis ar ieşi pe pierdere. Dacă le-ar ţine până la scadenţă, ar primi principalul şi dobânda plătită de Ministerul Finanţelor

Cei care ar alege acum să vândă din titlurile de stat...

Autor: Tibi Oprea

17.11.2021, 14:34 2237

Investitorii care ar alege să vândă astăzi titluri de stat Fidelis emise de Ministerul de Finanţe ar marca pierdere, întrucât acestea se tranzacţionează la Bursa de Valori Bucureşti cu discount faţă de preţul la care au fost vândute de către stat.

“Dacă cineva ar dori să vândă titluri de stat Fidelis, ar vinde în pierdere. Motivul este creşterea dobânzilor şi aşteptările de creştere în continuare a dobânzilor, astfel că următoarele titluri care vor fi emise de către stat vor purta dobânzi mai mari”, explică Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare al Goldring, pentru ZF.

În schimb, dacă un investitor păstrează instrumentele până la scadenţă, acesta va primi principalul, dar şi dobânda plătită de Ministerul de Finanţe.

“Da, dacă le ţin până la scadenţă, investitorii vor lua valoarea de 100 de lei pe titlu şi dobânda aferentă. Dar aşteptările pieţei sunt ca dobânda de intervenţie să depăşească până la sfârşitul lunii martie 2022 valoarea de 2,5%, ceea ce ar duce în opinia mea la dobânzi de 5%-6% pentru noile titluri care vor fi emise. Acesta este motivul pentru care titlurile emise la dobânzi mai mici se vând în momentul acesta cu un discount”, adaugă Dragoş Mesaroş.

Din 18 noiembrie 2021 şi până pe 10 decembrie 2021, Ministerul Finanţelor, condus de ministrul interimar Dan Vîlceanu, din Guvernul demis al lui Florin Cîţu, revine la Bursa de la Bucureşti prin vânzarea de titluri de stat Fidelis către micii investitori, într-o finanţare intermediată de BT Capital Partners şi de BRD.

Astfel, Ministerul Finanţelor va vinde titluri de stat Fidelis în lei, pe un an cu o dobândă de 4% pe an, şi pe trei ani cu 4,6% pe an. Pentru euro, statul român plăteşte 1,8% pe an pentru cinci ani, potrivit datelor agregate de ZF din Monitorul Oficial.

Aşadar statul român plăteşte dobânzi chiar şi la jumătate faţă de rata inflaţiei, însă chiar şi în aceste condiţii titlurile de stat tot sunt mai atractive faţă de depozitele bancare. Titlurile emise de statul român sunt neimpozabile, iar ulterior închiderii perioadei de subscriere aceastea urmează să fie listate la BVB, ceea ce va asigura lichiditatea celor care intenţionează să le tranzacţioneze.

Cea mai recentă emisiune de titluri de stat Fidelis, a cincea de altfel, a intrat la tranzacţionare la începutul lunii octombrie. Statul a atras atunci 650 mil. lei de la micii investitori. Din august 2020 încoace, de când statul a început să vândă bonduri către populaţie, subscrierile s-au ridicat la circa 8 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO