Burse - Fonduri mutuale

Cei care au pe mână pragul de la SIF-uri nici nu ştiu câte SIF-uri sunt

Cei care au pe mână pragul de la SIF-uri nici nu ştiu câte SIF-uri sunt

Autor: Andrei Chirileasa

23.11.2011, 00:00 1647

De proiectul de lege privind majorarea pragului maxim de deţinere la SIF-uri atârnă o miză de sute de milioane de euro. Tocmai din acest motiv, investitorii sunt foarte agitaţi în ultima perioadă şi stau toată ziua cu ochii în monitoare şi cu degetele pe butoane, gata să cumpere sau să vândă.

Asta nu pare însă să-i intereseze pe cei care au ultimul cuvânt, deputaţii care ar fi trebuit să voteze luni sau marţi dacă ridică sau nu limita până la care investitorii pot cumpăra acţiuni la SIF-uri.

Mai mult, mulţi dintre cei care votează nici nu ştiu ce sunt SIF-urile, de ce sunt ele importante, care-i treaba cu pragul de deţinere şi care sunt argumentele în favoarea ridicării la 5% sau, dimpotrivă, a menţinerii lui la 1%.

Grăitoare în acest sens este întrebarea unui important membru al Comisiei de buget şi finanţe din Camera Deputaţilor în momentul în care a venit vorba despre pragul la SIF-uri: "Câte SIF-uri dintr-astea sunt?".

Deputaţii ar trebui să ştie că sunt cinci SIF-uri şi, mai important, ar trebui să fie conştienţi că fiecare decizie sau declaraţie a lor, fie privind punerea proiectului de lege pe ordinea de zi, fie privind amânarea votului, înseamnă creşteri sau scăderi de preţ pe bursă şi câştiguri sau pierderi de milioane sau zeci de milioane de euro în conturile investitorilor. Pentru că spre deosebire de alte legi care odată adoptate îşi fac efectul în timp, orice lege legată de piaţa de capital are efecte imediate pe bursă.

Tocmai de aici vine indignarea investitorilor care văd cum indiferenţa parlamentarilor se transformă în pierderi pentru ei.

Proiectul de lege privind majorarea pragului de deţinere la SIF-uri de la 1% la 5% a revenit în atenţia publică la începutul lunii noiembrie, când Comisia de buget şi finanţe din Camera Deputaţilor s-a hotărât să dea un raport favorabil asupra proiectului în urma discuţiilor din coaliţia de guvernare. Dezbaterile efective din comisie asupra proiectului au durat mai puţin de zece minute. Era de ajuns faptul că "în coaliţie s-a hotărât să se sprijine acest proiect".

Investitorii nu au stat prea mult asupra acestui aspect, deoarece entuziasmul era prea mare: după aproape doi ani se întâmpla în sfârşit ceva în legătură cu pragul de la SIF-uri. Au urmat creşteri puternice pentru acţiunile celor cinci societăţi, creşteri susţinute săptămâna trecută şi de punerea proiectului pe ordinea de zi a şedinţei de luni, 21 noiembrie, a Camerei Deputaţilor. Entuziasmul s-a risipit încă de ieri, când deputaţii nu au mai ajuns să discute despre SIF-uri, fiind ocupaţi cu o moţiune. Totuşi, unii investitori şi-au păstrat speranţa că măcar marţi se va discuta proiectul, dar speranţele le-au fost spulberate la închiderea şedinţei, în care deputaţii l-au ocolit din nou, deşi au votat circa 100 de legi în două ore.

Acum, iniţiatorii proiectului vin cu noi termene: poate că luni, poate că marţi, însă investitorii sunt tot mai reticenţi, mai ales că săptămâna viitoare ar putea ajunge în Parlament proiectul de buget pe 2012 şi nu va mai fi loc de alte proiecte. "Pe bună dreptate că investitorii s-au săturat de toate amânările astea şi se gândesc că politicienii de fapt vor să amâne votul pentru a mai cumpăra SIF-uri", spunea ieri un broker.

"În Europa, când pieţele erau cuprinse de vâltoare, în ultimele luni, politicienii făceau eforturi mari să le calmeze. La noi e invers, parcă fac înadins. În momentul în care ştii cât de afectată e piaţa de această decizie cum poţi să fii atât de indiferent şi de iresponsabil? Din păcate, cred că cei mai mulţi nu ştiu lucrul acesta", a mai comentat brokerul.

Reproşurile investitorilor se îndreaptă şi către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), autoritatea de supraveghere a pieţei de capital, dar şi către Bursa de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei de acţiuni, care nu au decis suspendarea de la tranzacţionare a acţiunilor SIF, deşi ştiau ce impact uriaş are votul din Camera Deputaţilor.

De ce este importantă majorarea pragului de deţinere de la SIF-uri? Pentru că o limită de 5% le-ar permite investitorilor să cumpere mai multe acţiuni şi să se implice mai mult în administrarea acestor companii cu active de peste 1,4 mld. euro. În aceste condiţii, analiştii apreciază că valoarea de pe bursă a SIF-urilor, care în prezent este de circa 620 mil. euro, se va apropia mai mult de valoarea activelor, ceea ce va aduce câştiguri tuturor acţionarilor SIF, care-şi vor putea vinde acţiunile la un preţ mai mare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO