Burse - Fonduri mutuale

Cei care decid astăzi să vândă obligaţiunile pe 30 de ani ale României fac un profit de 400 mil. euro

Cei care decid astăzi să vândă obligaţiunile pe 30...

Autor: Liviu Popescu

24.10.2019, 07:00 1375

Investitorii care în martie 2019 au achiziţionat obligaţiunile de 1,35 miliarde de euro emise de România pe 30 de ani, în prima emisiune de eurobonduri pe această scadenţă, le pot vinde în prezent cu 30% peste preţul iniţial, ceea ce în­seam­nă că dacă de­cid să marcheze la piaţă au un profit de circa 400 mil. euro, potrivit calculelor realizate de ZF din datele agregate de la burse.

Randamentul din această perioadă a fost determinat de modificarea poli­ti­cilor principalelor bănci centrale, res­pectiv Banca Centrală Europeană şi banca centrală a SUA, în contextul în care mesajele şi măsurile adoptate de acestea au fost de relaxare a politicilor mo­netare pe fondul conflictului co­mercial dintre SUA şi China, precum şi pe fondul unei creşteri economice sub aşteptări.

Prin urmare titlurile de stat ro­mâneşti denominate în euro au bene­ficiat de tendinţa la nivel internaţional caracterizată de reducerea dobânzilor pe fondul redu­ce­rii inflaţiei în zona euro. Iar preţul obli­gaţiunilor se miş­că invers fa­ţă de ratele do­bân­zi­lor, adică la o scă­dere a do­bân­zilor în euro, va­loa­rea obligaţiunilor creşte proporţional.

Şi alte titluri de stat s-au apreciat în această perioadă de timp, precum cele ale Austriei (cu scadenţa în 2047) cu 28%, Polonia (2049) cu 27%, Bulgaria (2030) cu 30%, arată datele agregate de ZF de la bursele la care sunt listate aceste instrumente financiare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO