Burse - Fonduri mutuale

Cine sunt cei ale căror investiţii la Bursa de Valori au scăzut cel mai mult în 2024: Ştefan Vuza, minus 1,6 mld. lei prin acţiuni Chimcomplex, Victor Căpitanu şi Andrei Diaconescu, minus 350 mil. lei fiecare prin One United, Iulian Dascălu, minus 350 mil. lei prin Carbochim

Cine sunt cei ale căror investiţii la Bursa de Valori...

Autor: Liviu Popescu

05.01.2025, 21:45 6458

Anul 2024 nu a fost aşa cum şi-au dorit unii dintre cei mai mari antreprenori din România în condiţiile în care dificultăţile de anul trecut din sectorul în care activează compania pe care au fondat-o sau la care sunt cei mai mari acţionari au adus scăderi pe preţurile acţiunilor la Bursa de Valori.

Astfel, antreprenori precum Ştefan Vuza de la Chimcomplex, Victor Căpitanu şi Andrei Diaconescu de la One United Properties, şi Iulian Dascălu, prin deţinerea la Carbochim, fiind cel care a popularizat conceptul de “mall” în România, au tras linie la finalul lui 2024 cu minusuri de sute de milioane de lei prin deţinerile la companiile menţionate mai sus.

Este important de subliniat că acestea nu sunt pierderi ci scăderi, minusuri, ale investiţiilor întrucât niciunul dintre cei menţionaţi mai sus nu a vândut din deţinere, ceea ce arată gradul ridicat de încredere pe care îl au în revenirea preţului acţiunilor.

Chimcomplex şi Ştefan Vuza

Cel mai mare declin al investiţiei, ca valoare a deţinerii raportată la capitalizarea companiei, este în cazul combinatului chimic Chimcomplex (CRC) şi a omului de afaceri Ştefan Vuza.

Antreprenorul are o deţinere indirectă de 84,8% din compania care a închis anul 2024 cu o evaluare de 3,5 miliarde de lei, în scădere cu 35% faţă de finalul lui 2023. Cu alte cuvinte, investiţia lui Vuza la Chimcomplex a scăzut la 2,9 mld. lei de la 4,6 mld. lei. Însă chiar şi cu această scădere Vuza îşi păstreaza titlul de cel mai puternic antreprenor de la Bursa de Valori.

Acţiunile CRC au scăzut cu 35% în 2024 din cauza unei diminuări a profitului net cu 82% în primele nouă luni, creşterii cheltuielilor totale cu 14,4%, scăderii profitului operaţional cu 50%, precum şi a cererii slabe din anumite sectoare industriale europene, în pofida unei creşteri de 4,8% a cifrei de afaceri.

One United

Ultima şedinţă de tranzacţionare din 2024 s-a încheiat pentru dezvoltatorul imobiliar One United Properties (ONE) la o evaluare a investitorilor de 2,4 mld. lei, în scădere de la 3,75 mld. lei la finalul lui 2023, aşadar un declin de 36% pe fondul dificultăţilor din sectorul imobiliar. Compania a raportat venituri mai mici cu 7% la 816 mil. lei şi un profit net în scădere cu 13% la 299 mil. lei.

Victor Căpitanu şi Andrei Diaconescu au fiecare câte 25,1% în mod indirect din dezvoltatorul imobiliar, adică o investiţie de 600 mil. lei, faţă de 950 mil. lei la finalul lui 2023.

Carbochim

Producătorul de abrazive Carbochim (CBC), la care omul de afaceri Iulian Dascălu are o deţinere de 77,7% prin Carbo Europe SRL, a încheiat anul 2024 la o capitalizare de 259 mil. lei, faţă de 710 mil. lei în anul precedent. Aşadar un declin de 64%, unul dintre cele mai abrupte de la Bursa de Valori, dar pe tranzacţii extreme de scăzute, de doar 1,8 mil. lei.

Acţiunile au scăzut după ce în 2023 compania a avut rezutlate excepţionale de pe urma vânzării fostului sediu şi care ulterior au fost transferate către acţionari prin dividende.

Iulian Dascălu este un antreprenor român şi unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din România. Este fondatorul companiei Iulius Group, cunoscută pentru crearea unor centre comerciale şi ansambluri imobiliare emblematice, precum Palas Iaşi, Iulius Mall Cluj, Iulius Mall Timişoara şi Iulius Town.​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF HR TRENDS