Burse - Fonduri mutuale

Cei mai mari creditori ai bugetului cer reduceri de impozite pentru investiţiile populaţiei

Autor: Roxana Pricop

02.10.2014, 12:30 588

Managerii fondurilor mutuale, cei mai mari investitori instituţionali locali cu active de 17 miliarde de lei în gestiune, alături de Asociaţia analiştilor financiari certificaţi CFA România poartă discuţii cu Ministerul Finanţelor pentru introducerea unor măsuri fiscale de uniformizare a impozitului aplicat veniturilor obţinute de investitorii persoane fizice şi de reducere a cotei pentru perioadele de investiţii mai lungi.

Scopul propu­nerilor de reduceri fiscale făcute de Asociaţia Admi­nistra­torilor de Fonduri şi de CFA România este de a încu­raja investiţiile pe termene mai lungi, de peste trei ani. Astfel este asigurată o sursă constantă şi pre­dictibilă de finanţare a datoriei publice, prin in-vestiţiile în titlurile de stat, şi a eco-nomiei reale, prin investiţiile în acţiuni şi obligaţiuni corporative, spun cele două asociaţii. Şi reprezentanţii Bursei de Valori Bucureşti au trimis Mi­nis­terului Finanţelor propuneri similare.

În prezent, fondurile mutuale, care atrag resurse financiare de ordinul a câteva sute de milioane de lei lunar de la investitorii mici, deţin circa 15% din datoria publică alături de pensiile private, pondere nu foarte îndepărtată de cea a inv­estitorilor străini – 23%. Peste 250.000 de români investesc în fondurile mu­tuale.

Investiţiile româ­nilor în depozite bancare, fonduri mu­tuale, acţiuni, obligaţiuni emise de companii sunt acum im­pozitate cu 16%, în timp ce investiţiile în titlurile de stat, obligaţiunile munici­pale şi pro­dusele de asigurări unit-linked sunt scutite de impozit.

„În prezent, activele financiare ale populaţiei sunt reprezentate într-o proporţie covârşitoare de plasamente în depozite bancare. Pe termen mediu, de 3-5 ani, aceste stimulente fiscale ar putea creşte deţinerile de acţiuni şi obligaţiuni ale populaţiei cu 10% din averea lor financiară. O astfel de creştere s-ar putea constitui în aproxi­mativ 3 miliarde de euro surse de finanţare a economiei reale“, a spus Mihail Ion (desen dreapta ), preşedintele CFA Ro­mânia, asociaţie din care fac parte peste 150 de analişti financiari certificaţi.

El este şi preşedinte al societăţii de administrare Raif­feisen Asset Mana­gement, cu active de 5,3 miliarde de lei.

Încurajarea investiţiilor pe ter­men lung este importantă pentru că astfel este redusă dependenţa eco­nomiei locale de sursele externe de finanţare.

„Marea parte a populaţiei face economii sau investiţii pe durate mai mici de trei ani. Urmează apoi plasamentele populaţiei în fondurile de pensii private cu maturităţi de circa 30 de ani. Problema este că între maturităţi de trei şi 30 de ani este un mare gol şi că puţine persoane îşi orientează inves­tiţiile pe termene mai mari de timp, făcând astfel impredictibile resursele de finanţare pe termen lung“, a spus Dragoş Neacşu (desen stânga), preşedintele Asociaţiei Admi­nistratorilor de Fonduri şi al societăţii de administrare Erste Asset Management, cu active în gestiune de peste 7,3 miliarde de lei.

Până în 2009, piaţa locală de capital a beneficiat de reduceri fiscale: impozit de 1% pentru veniturile de capital obţinute în urma unor deţineri mai mari de un an, scutirea în 2009 de la plata im­pozitului pentru veni­turile obţinute de popu­laţie din fondurile de investiţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO