Burse - Fonduri mutuale

Cei mai mari emitenţi de la bursă, printre care Transgaz, Banca Transilvania, MedLife, Electrica, au în spate viitorii pensionari

Cei mai mari emitenţi de la bursă, printre care...

Autor: Liviu Popescu

11.07.2017, 00:07 1820

♦ La 31 decembrie 2016, valoarea deţinerilor în acţiuni româneşti ale fondurilor private de pensii era de 5,25 mld. lei, adică 7% din capitalizarea bursei, cu excepţia Erste şi NEPI ♦ Cea mai mare participaţie, de 929 mil. lei, era la Banca Transilvania care între timp poate a urcat sau poate a scăzut ♦ „La prima vedere, deţinerile fondurilor de pensii nu sunt mari“ ♦ „Luând separat deţinerile la cei mai importanti emitenţi, este uşor de observat că unii dintre aceştia au fondurile de pensii pe lista celor mai mari acţionari“ ♦ Fondurile de pensii au peste 10% la 11 companii.

Cele şapte fonduri de pensii private obligatorii aveau la finele anului 2016 un portofoliu de acţiuni româneşti în valoare de 5,25 mld. lei, echivalentul a 6,9% din capitalizarea bursieră de la Bucureşti cu excepţia Erste Bank şi NEPI, arată calcule Prime Transaction.

„La prima vedere, deţinerile fondurilor de pensii nu sunt mari raportat la capitalizarea totală a pieţei. Pe de altă parte, luând separat deţinerile la cei mai importanţi emitenţi de la BVB, este uşor de observat că unii dintre aceştia au fondurile de pensii pe lista celor mai mari acţionari“, explică analiştii de la Prime Transaction.

Cea mai mare participaţie a fondurilor din Pilonul II la Bursa de Valori Bucureşti este cea de la Banca Transilvania, în total de 929 milioane de lei la finele anului trecut, adică 10,7% din bancă. La preţul curent de tranzacţionare, participaţia respectivă ar valora circa 1,2 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO