Burse - Fonduri mutuale

Cei mai mari investitori de la BVB ar putea publica lunar cum arată portofoliile, şi nu trimestrial ca până acum: modificări ale ASF pentru fondurile de pensii Pilon II prin care se vrea şi dezvăluirea remuneraţiilor. Reacţia APAPR

Cei mai mari investitori de la BVB ar putea publica lunar...

Autor: Liviu Popescu

24.05.2022, 07:00 262

♦ Din iarna lui 2020, adică la câteva luni de la colapsul Wirecard şi de la izbucnirea pandemiei de COVID-19, cele şapte fonduri de pensii private Pilon II au fost solicitate de ASF să publice trimestrial raportările din portofoliu, şi nu semestrial aşa cum au făcut câţiva ani ♦ Acum ASF vrea lunar ♦ Plus publicarea remuneraţiilor personalului, inclusiv bonusuri.

Cei mai mari investitori ai Bursei de Valori Bucureşti, respectiv cele şapte fonduri de pensii private Pilon II, alimentate lunar în medie cu circa 850 mil. lei din contribuţiile a câtorva milioane de salariaţi români, ar putea ca în curând să publice lunar structura detaliată a investiţiilor, şi nu trimestrial aşa cum o fac din decembrie 2020 încoace, potrivit unei norme a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Totodată, ASF vrea ca administratorii acestor fonduri de pensii private Pilon II, adică NN Pensii, Allianz Ţiriac Pensii Private, Metropolitan Life Pensii, Aegon, Generali Pensii Private, BCR Pensii şi BRD Pensii, să publice „valoarea totală a remu­neraţiei, defalcată pe remuneraţii fixe şi remuneraţii variabile plătite de administra­tor personalului său, numărul persoanelor care au beneficiat de respectivele remuneraţii, inclusiv orice comisioane de performanţă“. Mai jos, care este motivarea ASF şi care este reacţia Asociaţiei Pensiilor Administrate Privat din România. „Ra­portarea lunară a structurii detaliate la nivel de instrument ar putea genera creşterea volatilităţii în pieţele financiare locale, prin comportamentul potenţial abuziv al celorlalte categorii de investitori“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO