Burse - Fonduri mutuale

Cel mai controversat caz de pe Bursă din acest an. Mirajul dobânzilor mari la bonduri corporative negarantate se răzbună pentru prima dată: deţinătorii de obligaţiuni Vivre vor primi doar 4,2% din valoarea investită dacă se aprobă planul de redresare

Autor: Tibi Oprea

20.11.2022, 15:01 11566

Din creanţele de 59 mil. lei către obligatari, doar 2,5 mil. lei va plăti Vivre la finalul celor patru ani de implementare a planului de redresare „Societatea consideră că este necesară ştergerea acestor datorii pentru a nu împovăra cash flow-ul şi pentru a asigura solvabilitatea“.

Doar 4,2% ar urma să primească din investiţia iniţială cei care au fi­nan­ţat Vivre Deco prin obligaţiuni la BVB în va­loa­re de 10,45 mil. euro, respec­tiv 3,45 mil. euro prin BT Capital Partners şi 7 mil. euro prin TradeVille, adică societatea care a înregistrat cea mai abruptă scădere a preţului bon­durilor unei companii listate să plă­tească peste patru ani 2,5 mil. lei dintr-un total de 58,6 mil. lei, po­trivit planului de redresare în­tocmit de PwC şi analizat de ZF.

Astfel, pentru prima oară şi mai clar ca oricând, se materiali­zează riscul finanţărilor venite la bursă fără a fi garantate sau convertibile în acţiuni şi finan­ţări pentru care unele companii veneau cu planuri extrem de ambi­ţioase, cu estimări de bugete fără fundamente şi pen­tru care societăţile de bro­keraj nu au avut nimic împotrivă.

Potrivit documentului de 68 de pagini analizat de ZF, cei care au finanţat retailerul online de mobilă şi decoraţiuni Vivre Deco în emisiunile de bonduri, care poartă dobânzi de 5,25% (VIV25E) şi de 5,5% (VIV26E), urmează să primească aproape 2,5 milioane de lei în al patrulea trimestru al celui de-al patrulea an de concordat din rezultatul de exploatare al societăţii, în moneda în care obligaţiunile sunt denominate.

„Aşa cum am menţionat şi în cap. 4, referitor la cauzele stării de dificultate, investiţiile făcute cu aceste sume din păcate nu au generat randamentul estimat la momentul emiterii acestora, astfel că business plan-ul inclus în Memorandumul de emitere nu mai este realizabil în acest moment. Societatea consideră că, pentru a avea a doua şansă, este necesară ştergerea acestor datorii, pentru a nu împovăra cash flow-ul (prin prisma dobânzilor) şi pentru a asigura solvabilitatea Societăţii, ce va avea astfel un nivel suportabil de datorii financiare“, se arată în programul de plată a creanţelor, raportat la fluxurile financiare şi durata planulului de redresare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO