Burse - Fonduri mutuale

Cel mai important calcul al verii. Fondurile de pensii Pilon II se pregătesc să devină în mod direct al doilea cel mai mare acţionar al Hidroelectrica, după statul român: pot lua până la 18% din companie în IPO-ul care debutează în curând la Bursa de la Bucureşti

Cel mai important calcul al verii. Fondurile de pensii...

Autor: Liviu Popescu

04.06.2023, 12:41 4066

♦ În prezent fondurile P2 sunt acţionari indirecţi ai Hidroeletrica prin deţinerea de 30% pe care acestea o au la Fondul Proprietatea, acţionar cu 20% al companiei de stat ♦ Pe 26 mai în Monitorul Oficial a fost publicată o normă nouă prin care dacă fondurile P2 depăşesc gradul de risc asumat prin prospect în cazul investiţiei la o companie de stat se pot reîncadra în maximum 180 de zile.

Opt milioane de salariaţi, adică cei care contribuie lunar cu 3,75% din venitul brut pentru administrarea privată a economiilor de bătrâneţe, sunt pe cale să devină al doilea cel mai mare acţionar al Hidroelectrica, după Ministerul Energiei, pe fondul unei modificări legislative care dublează expunerea pe care Pilonul II o poate lua la compania de stat.

Iar asta pentru că legislaţia a fost schimbată recent de Autoritatea de Supraveghere Finan­cia­ră (ASF) astfel încât fondurile P2 pot investi într-o companie de stat până la 10% din valoarea acti­velor acestora, faţă de 5% cât era până în prezent.

Astfel cele şapte fonduri de pensii private Pilon II din România, printre care NN Pensii, AZT Viitorul Tău, BCR Pensii, urmează să devină acţionari direcţi ai Hidroelectrica. Până acum acestea aveau deţinere indirectă la cel mai mare producător de energie electrică din România prin prisma investiţiei de aproximativ 30% din Fondul Proprietatea. Fondul – acţionar vânzător în IPO – are 20% din Hidroelectrica.

Pe baza calculelor realizate de ZF, care iau în calcul activele de 101 mld. lei, Pilonul II poate investi acum până la 90% din IPO-ul Hidroelectrica (adică 10,1 mld. lei), faţă de 40% înainte de modificare, şi pot ajunge la 18% din capitalul social, faţă de 8%.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro