Burse - Fonduri mutuale

Cel mai activ broker independent intră şi el în cursa pentru mandatul vânzării pachetului de 9,84% din Petrom

Autor: Musgociu Stefan-Pompi, Andrei Chirileasa

06.03.2011, 23:50 65

Intercapital Invest, cea mai activă firmă de brokerajindependentă în ultimul an, va intra în consorţiu cu JP Morgan şiBCR pentru a intermedia oferta secundară de la OMV Petrom (SNP),potrivit unor surse din piaţa de capital.

Firma de brokeraj condusă de Răzvan Paşol a participat, anultrecut, alături de BCR, la licitaţia pentru selectareaintermediarului listării Fondului Proprietatea (FP), iar în 2005 amers în consorţiu cu JP Morgan pentru listarea Romtelecom la bursă.Oferta de la Romtelecom nu s-a mai derulat însă. Statul vrea săvândă în acest an 9,84% din acţiunile OMV Petrom din pachetul pecare îl deţine la companie, de 20,63% din titluri. Ofertasecundară, estimată la peste 500 mil. euro, va fi cea mai mare dinistoria Bursei de Valori Bucureşti (BVB), iar comisionul pe care îlva încasa consorţiul câştigător s-ar putea situa între 4 şi 5milioane de euro.

Ministerul Economiei va selecta în data de 9 martie firma sauconsorţiul de brokeri care va intermedia oferta de vânzare.Ofertele se pot depune până cel târziu pe 9 martie la ora 12:00, lasediul OPSPI, şi vor fi deschise în aceeaşi zi la ora 13:00.

La licitaţie vor mai participa încă cinci consorţii formate atâtdin societăţi de intermediere din România, cât şi companii mari dinmediul financiar din străinătate.

BRD (BRD) va merge în consorţiu cu Societe Generale şi Citibank,iar CEC Bank şi Alpha Bank s-au aliat cu banca japoneză deinvestiţii Nomura.

Morgan Stanley, cel mai mare intermediar de oferte de acţiuni lanivel mondial în 2010, s-a aliat cu Raiffeisen Capital &Investments, firma de brokeraj locală care a fost implicată în celemai importante listări din ultimii şase ani de pe Bursă.

Cea mai influentă bancă de pe Wall Street, Goldman Sachs, s-aaliat cu UniCredit CA IB Securities, iar ING Bank va formaconsorţiu cu banca elveţiană UBS.

Deutsche Bank şi Bank of America sunt şi ele interesate deintermedierea tranzacţiei, însă nu au ales încă un partenerlocal.

Intercapital Invest, ultimul nume intrat în cursa pentrumandatul de vânzare a 9,84% din Petrom, a fost cel mai activintermediar independent de pe Bursă în ultimul an. Intercapital aintermediat anul trecut listarea acţiunilor Bursei de Valori (BVB),iar apoi a derulat două oferte publice iniţiale (IPO) cu fondurilede investiţii iFond Financial (IFR) şi iFond Gold (IFG), prinintermediul cărora a strâns aproape 3 mil. euro de pe Bursă.

Brokerii conduşi de Răzvan Paşol au urcat după primele două lunipe locul cinci în topul intermediarilor de pe Bursă, cu un rulaj depeste 38 mil. euro, mai mare decât al multor intermediari bancari,datorită tranzacţiilor ridicate pe care le-au intermediat pe FondulProprietatea pentru clienţi locali.

Intercapital Invest este controlată în proporţie de 64% de HoriaManda, John Klippet şi Neculai Sandu, managerii fondului deinvestiţii RAEF, în timp ce Eugen Voicu, proprietarul Certinvest,deţine 23% din acţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO