Burse - Fonduri mutuale

Cel mai bun plasament pe Bursa in 2009: actiunile Compa Sibiu au adus un randament de 250%. Mai are resurse de crestere?

Cel mai bun plasament pe Bursa in 2009: actiunile Compa Sibiu au adus un randament de 250%. Mai are resurse de crestere?
19.10.2009, 23:30 45

Analistii sunt de parere ca revenirea puternica a titlurilorCompa din acest an a venit pe fondul asteptarilor foarte sumbre aleinvestitorilor de la inceputul anului cu privire la activitateacompaniei.

"Cred ca perceptia foarte negativa de anul trecut ainvestitorilor a condus la o scadere exagerata a actiunilor CompaSibiu. Calculele atunci se faceau pe nivelul datoriilor, care incazul Compa sunt destul de mari. Revenirea actiunilorproducatorului a venit odata cu premisele de crestere a sectoruluila nivel mondial. Totusi, daca ne uitam cat a recuperat fata demaxime, vom vedea ca mai are inca foarte mult de crescut", spuneAdrian Danciu, seful departamentului de analiza al societatii deintermediere Broker Cluj.

El a precizat ca unul din factorii pentru care titlurile s-audepreciat cu peste 94% anul trecut este si nivelul scazut allichiditatii acestor titluri in comparatie cu alti emitenti de laBursa.

Analistii spun ca o scadere de peste 90% a unor titluri pe Bursaeste echivalenta cu asteptari privind falimentul unei firme,scadere care in cazul Compa ar putea avea legatura cu faptul ca lainceputul anului exista riscul ca salariatii companiei, care detinpachetul majoritar, sa nu poata sustine financiar activitateafirmei.

Profitul Compa Sibiu s-a redus in prima jumatate a anului cu93%, pana la circa 300.000 de lei (circa 70.000 de euro), de la uncastig de 4,3 mil. lei (1,2 mil. euro) consemnat in aceeasiperioada din 2008.

Afacerile societatii au scazut cu 38% in perioada ianuarie-iuniedin acest an, la un nivel de 106,2 mil. lei (25 mil. euro). CompaSibiu n-a mai avut parte de un prim semestru atat de slab dinpunctul de vedere al afacerilor din anul 2004.

Chiar daca si-au triplat valoarea de la inceputul anului,actiunile Compa ar trebui sa urce de peste cinci ori fata denivelul actual, de 0,339 lei/actiune, pentru a atinge maximeleinregistrate in vara anului 2007. De altfel, valorile din prezentale actiunilor Compa se afla la niveluri similare cu cele atinse inurma cu 5 ani.

Conducerea Compa: am performat mai bine decatsectorul

Reprezentantii societatii spun ca fata de alte companii dindomeniu Compa a mers mai bine, chiar daca a inregistrat rezultatein scadere, fapt ce ar fi putut atrage investitorii pe Bursa.

"Am avut o perioada foarte grea la sfarsitul trimestrului I siinceputul trimestrului al II-lea, insa acum am progresat silucrurile au inceput sa se miste. Nu sunt asteptari de crestere inperioada urmatoare, poate o imbunatatire datorita programeloreuropene derulate in domeniu. Situatia nu este stabila deloc indomeniul auto", spune Ioan Deac, directorul general al CompaSibiu.

El a precizat faptul ca in principiu compania ar trebui sa-sirealizeze afacerile bugetate pentru acest an, de circa 263 mil.lei, si spune ca firma va incheia anul cu profit.

"Ne-am redus costurile in toate compartimentele firmei sicontinuam sa facem acest lucru pe cat mai mult posibil", a precizatDeac.

Firma mizeaza in perioada urmatoare pe majorarea vanzarilorcatre clientii actuali si atragerea de noi clienti.

Ieri, actiunile Compa Sibiu erau pe plus, cu 2,1%.

Spre finalul sedintei, aceste titluri se tranzactionau la unpret de 0,339 lei/actiune, nivel la care valoarea de piata a firmeieste de 17 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO