Burse - Fonduri mutuale

Cel mai mare broker de retail de pe bursă speră că în 2014 vor creşte comisioanele

Cel mai mare broker de retail de pe bursă speră că în...

Autor: Adrian Cojocar

14.01.2014, 00:06 394
Grigore Chiş, directorul general al Broker Cluj, cea mai mare firmă de brokeraj de pe bursă pe segmentul de retail, spune că 2014 ar putea fi primul an de la debutul crizei financiare mondiale în care comisioanele de tranzacţionare de pe bursă vor înregistra o creştere, aşteptându-se ca şi condiţiile din economie să se îmbunătăţească semnificativ în acest an.
 
„Ne aşteptăm ca 2014 să fie primul an în care economia României să se simtă mult mai bine şi să înceapă creditarea pe termen lung în lei, lucru care să se vadă şi în creşterea cotaţiilor, a lichidităţii de pe bursă şi a comisioanelor de tranzacţionare, plus statul să-şi continue listările promise. Anul acesta vor creşte comisioanele de tranzacţionare pentru conturile sub un anumit nivel pentru că nu ai din ce să plăteşti angajaţii“, spune Grigore Chiş.
 
În ultimii ani brokerii au redus la limită comisioanele pentru a-şi păstra clienţii în condiţiile scăderii de două sau trei ori a rulajelor faţă de anul de vârf 2007.
 
Spre exemplu, în 2007 intermedierea tranzacţiilor de pe bursa locală îi aduceau firmei de intermediere Broker Cluj afaceri de aproape 25 mil. lei, iar în 2012 cifra de afaceri a societăţii s-a redus la 3 mil. lei.
 
În 2013 tendinţa s-a inversat, iar valoarea tranzacţiilor cu acţiuni de la bursa din Bucureşti a crescut cu 51%, la circa 2,5 mld. euro, şi pe fondul ofertelor statului, însă majoritatea brokerilor din piaţă s-au temut să majoreze comisioanele de tranzacţionare din cauza concurenţei încă mari care există pe piaţă.
 
După primele nouă luni ale anului trecut, afacerile Broker Cluj au crescut cu 59%, la 3,3 mil. lei, în contextul dublării volumului de acţiuni intermediate pe bursă, iar profitul societăţii s-a redus la 835.000 de lei, faţă de 5,1 mil. lei la cât s-a cifrat în aceeaşi perioadă din 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO