Burse - Fonduri mutuale

Cel mai mare fond speculativ din lume, despre care Wall Street Journal dezvăluia în toamna lui 2019 că a pariat 1 mld. $ pe prăbuşirea burselor până în martie, dă acum soluţii la gripă

Ray Dalio, fondator Bridgewater Associates, cu o avere estimată de Forbes la 18,7 mld. dolari: O coordonare între liderii politici şi băncile centrale este atât esenţială, cât şi puţin probabilă.

Ray Dalio, fondator Bridgewater Associates, cu o avere estimată de Forbes la 18,7 mld. dolari: O coordonare între liderii politici şi băncile centrale este atât esenţială, cât şi puţin probabilă.

Autor: Tibi Oprea

11.03.2020, 19:20 5543

Indicele S&P a scăzut cu 12% din noiembrie 2019 încoace.

Bridgewater Associates, cel mai mare fond speculativ din lume, cu active de 160 miliarde dolari, despre care WSJ scria în toamna lui 2019 că ar fi pariat peste 1 miliard de dolari că bursele se vor prăbuşi până în martie 2020, articol negat de CEO-ul fondului, adică de miliardarul Ray Dalio, vine acum cu soluţii la criza iscată de COVID-19.

„Cel mai important, cei care vor fi puternic loviţi de virus trebuie să fie protejaţi cu ajutorul facilităţilor fiscale precum credite punte şi asistenţă financiară. Unii vor susţine că furnizarea unei astfel de asistenţe este o idee proastă. Această criză nu este un test al viabilităţii oamenilor şi a companiilor, iar costul de a nu oferi asistenţă va fi mai mare decât costul furnizării acesteia“, spune Dalio într-o opinie publicată în cotidianul Financial Times.

În noiembrie 2019, Wall Street Journal publica un material amplu bazat pe informaţii din piaţă în care arăta că Bridgewater Associates ar fi pariat că pieţele se vor prăbuşi până în martie 2020, ceea ce s-a şi întâmplat, în contextul în care S&P este pe minus cu 12% din toamna anului trecut încoace. Pariul plasat de Ray Dalio ar fi fost câştigător dacă S&P sau Eurostoxx 50 ar fi înregistrat scăderi în acest interval de timp. Dar Dalio, care acum spune ce măsuri ar trebui să ia băncile centrale în faţa riscurilor generate de noua gripă, a negat informaţiile WSJ printr-o postare pe Twitter.

„I-am explicat lui Juliet Chung, autoarea articolului, că a ne descrie ca având o viziune de scădere asupra pieţei bursiere ar fi înşelător, dar oricum răul a fost făcut“, scria el atunci.

În editorialul din Financial Times, Ray Dalio spune că Fed-ul ar putea interveni să menţină dobânzile la niveluri scăzute şi să printeze bani. „Deşi această coordonare fiscal-monetară este controversată, este cea mai bună măsură în circumstanţele de acum, în contextul în care economia astăzi se supraîndatorează şi cu alte forme de stimulare ineficiente. Oricine este în necunoştinţă de cauză şi vorbeşte liber îţi va spune că impactul negativ al epidemiei de coronavirus va fi probabil mare, că politica monetară nu va fi prea utilă pentru a-l contracara şi că o coordonare între liderii politici şi băncile centrale este atât esenţială, cât şi puţin probabilă“, scrie el în FT.

Dalio consideră că în prezent economia globală se confruntă cu o confluenţă de evenimente asemănătoare cu cele din 1930, respectiv o aşteptare în ceea ce priveşte scăderile din pieţe, o economie americană îndatorată, rate de dobânzi scăzute şi o nevoie de coordonare efectivă între legiuitori.

Starea de spirit de pe pieţele interna­ţionale s-a îmbunătăţit marţi comparativ cu şedinţa precedentă pe baza aşteptărilor investitorilor legate de noi stimulente fiscale anunţate de preşedintele american Donald Trump. Astfel, petrolul a recuperat marţi o parte din prăbuşirea de luni, iar pe plus au în mare parte a orarului de tranzacţionare de marţi şi bursele europene, dar, odată cu deschiderea bursei americane s-a putut observa o presiune pe vânzare. Astfel, la ora 17.30, ora României, DAX-ul intrase pe minus, Bursa de la Paris afişa minus 0,3%, dinamici care oscilau frecvent, ceea ce indică faptul că investitorii nu sunt convinşi să ia poziţii ferme în piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO