Burse - Fonduri mutuale

Cel mai mare mall de pe Bursă a câştigat 8 milioane de euro într-o zi

Cel mai mare mall de pe Bursă a câştigat 8 milioane de euro într-o zi

Autor: Andrei Chirileasa

29.11.2010, 23:55 60

Acţiunile Unirea Shopping Center (SCDM), compania carecontrolează magazinul Unirea din centrul Capitalei şi încă uncentru comercial la Braşov, au crescut ieri cu 16% pe piaţa RASDAQ,pe fondul unor tranzacţii mai ridicate decât în mod obişnuit.

Titlurile Unirea au închis şedinţa la preţul de 78 de lei, evaluândcompania la 54 mil. euro, cu 7,6 mil. euro peste capitalizarea devineri. Pe parcursul şedinţei de tranzacţionare, titlurilecompaniei s-au tranzacţionat chiar şi la 90 de lei, cu 32% pestecotaţia de vineri.

Interesul în creştere pentru titlurile companiei imobiliare vinedupă ce săptămâna trecută a fost publicată o evaluare a AFICotroceni, cel mai mare mall din Bucureşti, care indică o valoarede circa 350 mil. euro. Evaluarea a fost realizată de firma deconsultanţă DTZ Echinox şi a fost publicată în prospectul AFIEurope, proprietarul mallului din Cotroceni, care derulează înprezent o ofertă publică iniţială (IPO) în vederea listării pebursa din Varşovia. DTZ apreciază că veniturile anuale ale AFICotroceni vor ajunge la circa 30 mil. euro în momentul stabilizăriipieţei, indicând un randament anual de 8,5% (raportul dintre chiriişi valoarea de piaţă).

Unirea Shopping Center a avut anul trecut venituri de 97,8 mil. lei(23 mil. euro), cea mai mare parte provenind de la centrulcomercial din Bucureşti, care ar putea fi evaluat astfel la circa200 mil. euro, luând în calcul un randament similar ca în cazul AFICotroceni. Compania avea la finele anului trecut active de 538 mil.lei (127 mil. euro) şi datorii de 108 mil. lei (25 mil.euro).
Unirea Shopping Center este cel mai vizitat mall din Bucureşti,având avantajul zonei ultracentrale, iar în ultimul an şi-aschim­bat mult oferta, semnând contracte cu retaileri cunoscuţiprecum Berska, New Yorker şi H&M, după ce în 2009 a adusZara.

În primul semestru, afacerile Unirea au scă­zut cu 10%, la 44 mil.lei (10,5 mil. euro), iar pro­fitul companiei s-a redus cu 33%, la5,74 mil. lei (1,37 mil. euro). Compania nu şi-a pu­bil­cat încărezultatele financiare pe tri­mestrul al treilea. Compania estecontrolată de omul de afaceri Dan Adamescu, prin intermediul firmeiNova Trade, care deţine 75% din acţiuni. Adamescu deţine şi directcirca 3% din acţiuni. Un pachet de 10% din acţiuni este controlatde SIF Muntenia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO