Burse - Fonduri mutuale

Cel mai mare speculator pe titluri de stat intra in lichidare; Daianu, Rasvan Radu (Unicredit) si Catalin Voloseniuc erau odata actionari

11.05.2009, 18:42 776

Fondul inchis de investitii DePfa Money Market, intrat pe piata locala pentru a specula dobanzile mari si aprecierea leului, a fost lichidat de catre actionari dupa mai bine de sase ani de existenta.

"Societatea DePfA Asset Management Romania a solicitat in cursul lunii aprilie radierea fondului DePfa Money Market. Astfel, incepand de luna trecuta, fondul nu mai exista", a spus Adrian Tudose, directorul executiv al Asociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF).
La sfarsitul lunii martie, fondul avea un singur investitor persoana juridica (DePfa Bank) si active de 125.000 lei, in conditiile in care in 2004 era cel mai mare fond de investitii din Romania cu active in valoare de 254 mil. lei (62 mil. euro).
Reprezentantii DePfA Asset Management Romania nu au putut fi contactati pentru comentarii. Fondul a fost infiintat la finele anului 2002 de banca germana DePfa si a fost administrat prin societatea locala DePfa Asset Management, care urmeaza sa intre in procedura de lichidiare. Scopul cu care fusese infiintat fondul in urma cu patru ani a fost acela de a pemite bancii germane DePfa sa castige de pe urma dobanzilor la lei si a aprecierii leului fata de euro, ocolind restrictiile de la acea vreme care nu permiteau bancilor sa accepte depozite in lei de la investitorii straini.
Timp de trei ani, intre 2003 si 2006, DePfa Money Market a investit aproape in exclusivitate in titluri de stat romanesti, mizand pe aprecierea leului in fata monedei europene. In intervalul cuprins intre iunie 2004 si iunie 2005, fondul inchis al germanilor de la DePfa a marcat un castig de 30%, in conditiile in care dobanda la euro pe pietele internationale era de 2-3%, iar pe pietele vestice castiguri de 30% se puteau obtine doar prin asumarea unor riscuri foarte mari pe pietele bursiere.
In 2005, in afara de DePfa, fondul avea sase investitori, printre care Daniel Daianu, fost ministru de finante, Vasile Voloseniuc, fost presedinte al Bancorex (BRCE) in anii '90, fiul acestuia, Catalin Voloseniuc, si Rasvan Radu, actualul CEO al UniCredit Tiriac Bank. Primele semnale de depreciere a leului au dus si la primele retrageri ale fondului din piata locala. In mai 2005, fondul DePfa a retras de pe piata financiara echivalentul a aproximativ 46 mil. euro, dintr-o expunere de aproximativ 70 mil. euro.
In al doilea semestru al anului 2006, fondul a facut o rocada neasteaptata in strategia de investitii, plasamentele in depozite in euro luand locul investitiilor in lei si certificate de trezorerie. Pariul a fost pierdut de fond pentru ca moneda nationala a intrat pe un puternic trend de apreciere in raport cu euro in 2007.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO