Burse - Fonduri mutuale

Cele 20 de companii din indicele BET au avut împreună 25,4 mld. lei profit net în 2022, cu 66% mai mare decât în 2021. Veniturile au urcat cu 67,5%, la 131,4 mld. lei. OMV Petrom a avut cea mai mare contribuţie la profitul agregat, adică un plus de 7,4 mld. lei de la un an la altul

Cele 20 de companii din indicele BET au avut împreună...

Autor: Tibi Oprea

28.03.2023, 07:20 391

Dacă excludem compania din calcul, creşterea profitului net cumulat este de 21,3% Ce aduc aceste creşteri în economia românească?

Cele 20 de companii din indicele principal BET al Bursei de Valori Bucureşti au încheiat anul 2022 cu un profit net cumulat de 25,4 mld. lei, în creştere cu 66% faţă de rezultatul net agregat al anului 2021, în contextul în care 15 dintre ele au avut profit net în creştere sau au trecut pe profit. În acelaşi timp, veniturile cumulate au crescut cu 67,5%, la 131,4 mld. lei.

„O creştere atât de mare este un semnal bun în mod normal, doar că multe firme din BET au acţionariat majoritar străin şi pot repatria profiturile. Impactul direct asupra economiei României poate fi unul limitat prin transferul de profit, dar există şi un impact indirect. Prin faptul că aceste companii care sunt prezente în România au mai mulţi bani şi măcar o parte din ei îi dau către salariaţi sau fac investiţii în România sau cumpără servicii de la alte companii româneşti, se produce un efect de multiplicare şi asta generează pentru toată economia cifre de afaceri şi profituri mai mari“, spune analistul economic Dragoş Cabat pentru ZF.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO