Burse - Fonduri mutuale

Cele mai mari tranzactii de la listarea Bancii Transilvania au luat prin surprindere piata

Cele mai mari tranzactii de la listarea Bancii Transilvania au luat prin surprindere piata

Horia Ciorcila

27.08.2009, 18:35 27

Tranzactiile speciale de 9,2 mil. euro derulate ieri, in primul sfert de ora al sedintei de tranzactionare, cu actiunile Bancii Transilvania (TLV) i-au luat prin surprindere pe investitori, pe brokeri, dar si pe sefii bancii.

In cateva minute au fost transferate 24,3 milioane de actiuni, reprezentand 2,3% din capitalul bancii, din punct de vedere valoric acestea fiind cele mai mari tranzactii realizate pe TLV de la listarea bancii in 1997.

Presedintele bancii si totodata principalul actionar, omul de afaceri Horia Ciorcila, a fost surprins sa afle despre aceste tranzactii, desi majoritatea brokerilor din piata sugerau ca insiderii bancii ar fi fost implicati in aceste operatiuni. "Sunt intr-o sedinta. Nu stiu nimic despre aceste tranzactii, acum aflu", a fost prima sa reactie cand a fost contactat de ZF. In ultimele luni, speculatiile privind intrarea unei institutii de credit puternice din strainatate in actionariatul bancii din Cluj s-au intetit, iar pe Bursa actiunile au crescut cu circa 41% in doua luni.

Cu toate acestea, reprezentantii bancii au negat toate zvonurile.

"Au fost in ultima perioada intrebari de la brokeri internationali. Sunt multe fonduri de investitii interesate sa reintre in piata. S-a vorbit in ultima perioada despre due-dilligence, dar nu suntem implicati in nimic de genul acesta", a declarat Ciorcila, care detine 5% din actiunile bancii.

Alaturi de Ciorcila, alti membri din conducerea bancii detin pachete semnificative de actiuni.

Claudiu Silaghi, membru in CA, detine circa 2,87%, in timp ce Robert Rekkers, directorul general, are circa 0,7%. Cel mai mare actionar al bancii este BERD, cu 15% din capital, in timp ce trei dintre SIF-uri detin pachete de circa 5%.

Actionarii Bancii Transilvania au pierdut un moment favorabil de a vinde institutia de credit in 2007, cand aceasta era evaluata pe Bursa la peste 1,6 miliarde de euro. In acel moment, cand criza financiara inca nu lovise, exista interes din partea mai multor banci straine sa intre pe piata romaneasca, iar Ciorcila ar fi putut incasa circa 80 de milioane de euro pentru participatia sa.

In prezent, banca este evaluata pe Bursa la 400 de milioane de euro, insa la inceputul anului valoarea coborase chiar si sub 200 de milioane de euro. Din acest motiv, analistii sustin ca vanzarea Bancii Transilvania nu se va realiza pana la sfarsitul anului, pretul scazut al actiunilor nefiind pe placul principalilor actionari.

Banca Transilvania a obtinut in primul semestru un profit net de 11 mil. lei (2,6 mil. euro), de zece ori mai mic decat in perioada similara a lui 2008, din cauza cresterii provizioanelor aferente creditelor neperformante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO