Burse - Fonduri mutuale

Cele mai multe companii de pe Bursa si-au dublat investitiile in 2007

06.12.2007, 19:07 19

Valoarea investitiilor prognozate pentru acest an de cele mai multe companii de la Bursa se situeaza la un nivel dublu fata de sumele investite anul trecut, acestea profitand si de lichiditatile mari de pe piata, care s-au concretizat in aporturi din partea actionarilor la capitalul lor.
Valoarea investitiilor estimate pentru acest an de 50 dintre cele mai importante companii cotate pe piata de la Bucuresti si RASDAQ se ridica la 1,728 mld. euro, cu circa 30% mai mult decat nivelul realizat anul trecut.
In 2006, aceleasi companii au investit in activitatea proprie 1,319 mld. euro, din care aproape doua treimi reprezinta numai investitiile celei mai mari companii de la Bursa, Petrom (SNP).
Austriecii de la Petrom au investitit in ultimii doi ani peste 1,9 mld. euro, dar reprezentantii companiei spun ca investitiile se vor vedea in rezultate abia incepand cu orizontul anilor 2009-2010.
O alta companie care s-a remarcat prin nivelul investitiilor realizate in ultimii doi ani este transportatorul de energie electrica Transelectrica (TEL), care a alocat in acest an pentru investitii 172,2 mil. euro, cu 31% mai mult decat in 2006.
Printr-o comparatie la nivelul celor peste 50 de companii de la Bursa analizate privind nivelul investitiilor estimate pentru acest an raportat la dimensiunea afacerilor desfasurate (cifra de afaceri sau dupa caz capitalurile proprii aferente anului trecut), a rezultat faptul ca de un ritm mai important privind investitiile beneficiaza companii din domeniul constructiilor precum Imotrust Arad (ARCV) si Concefa Sibiu (COFI), sau din domeniul turismului, Turism Felix (TUFE) si THR Marea Neagra (EFO).
Potrivit analistilor, investitiile in aceste activitati necesita si o perioada mai lunga de timp privind recuperarea investitiilor, datorita faptului ca banii pe proiectele realizate sunt incasati in cele mai multe cazuri la predarea lor.
"Investitiile realizate de companiile din sectorul imobiliar si de constructii pot sa se resimta la nivelul rezultatelor si dupa 4-5 ani de zile, din cauza modului de raportare a situatiilor financiare in contabilitate. La inceperea unui proiect sunt necesare investitii importante, precum achizitia terenului pe care se desfasoara acesta, iar banii sunt incasati abia la predarea lui", spune Oleg Galbur, seful departamentului de analiza din cadrul societatii de brokeraj Raiffeisen.
Analistii spun totusi ca in cazul proiectelor rezidentiale, unde dezvoltatorii pot sa vanda spatii locative pe masura ce se construiesc, investitiile se pot vedea intr-o crestere a activitatii si in termen mai scurt, de 1-2 ani de zile.
Dintre cele trei banci cotate pe piata de la Bucuresti, cel mai bine din punctul de vedere al indicatorului investitii raportate la capitalurile proprii sta Banca Transilvania, cu 24,3%, urmata de Banca Carpatica (BCC), cu 19,5% si BRD Groupe Societe (BRD), al carei indicator s-a situat la nivelul de 9%.
Banca Transilvania si Banca Carpatica si-au alocat pentru acest an un volum de investitii aproape dublu fata de nivelul consemnat in 2006.
"Investitiile bancilor pentru extinderea retelei de sucursale se vad mai repede in rezultate, la interval de 6-12 luni de zile. La companiile petroliere, precum Petrom sau Rompetrol Rafinare, acestea se resimt la nivelul activitatii in circa 2-3 ani", este de parere Galbur.
Imotrust Arad, dezvoltator imobiliar nou, s-a remarcat in acest an prin investitiile importante pe care le-a realizat, care au totalizat circa 38 mil. euro, potrivit reprezentantilor companiei. Sumele au vizat proiectele civile si industriale pe care compania le dezvolta, a caror valoare este estimata la 180 mil. euro, ce urmeaza sa fie finalizate la orizontul anului 2010.
Firma de constructii Concefa Sibiu, care si-a orientat recent activitatea spre dezvoltarea de proiecte imobiliare, este una dintre companiile cu un ritm ridicat de crestere a investitiilor, avand planificate pentru anul viitor investitii de 17 mil. euro, in principal pentru dezvoltarea de proiecte rezidentiale.
Companiile de turism THR Marea Neagra si Turism Felix, controlate de SIF Transilvania, au in derulare investitii importante constand in modernizarea si reabilitarea hotelurilor, numai pentru acest an acestea alocand fonduri de peste 15 mil. euro.
Compania Bere Azuga (BEGY), controlata de omul de afaceri Valerii Moraru, a demarat un amplu program de investitii in vederea majorarii capacitatilor de productie atat pe segmentul berii, cat si al apelor minerale, prin care isi propune sa investeasca in urmatorii trei ani circa 16 milioane de euro.
Alte companii care si-au propus pentru acest an un nivel de investitii important raportat la dimensiunea activitatilor pe care le desfasoara sunt Impact Developer&Constructor (IMP), producatorul de carton Vrancart Adjud (VNC) sau producatorul de materiale de constructii Cemacon Zalau (CEON).
Printre companiile care au reusit sa-si finanteze investitiile prin atragerea unor sume importante de la actionari se numara producatorul de lactate Albalact Alba-Iulia (ALBZ), care a strans anul acesta din majorari peste 11 mil. euro, sau producatorul de medicamente Biofarm Bucuresti (BIO), al carui capital a fost majorat cu o suma similara.
Producatorul de caramizi Ceramica Iasi CERE) a strans de curand 13,5 milioane de euro de la actionari, insa sumele ar urma sa fie investite incepand cu anul viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO