Burse - Fonduri mutuale

Care sunt cele mai mari investiţii ale BRD Pensii, pentru care francezii au planuri de „măritiş“ la Bursa de Valori Bucureşti. Expunere directă pe OMV Petrom, Nuclearelectrica şi indirectă pe Hidroelectrica, prin Fondul Proprietatea

Care sunt cele mai mari investiţii ale BRD Pensii,...

Autor: Eduard Ivanovici

22.12.2022, 07:30 3291

  Jumătate de milion de români cotizează la BRD Pensii.

Cincisprezece companii listate la Bursa de Valori Bucureşti, printre care Fondul Proprietatea, OMV Petrom şi Banca Transilvania, sunt prezente în porto­foliul de investiţii în acţiuni al BRD Pensii, fond administrat de compania cu acelaşi nume, despre care ZF a scris recent că îi sunt pregătite o serie de schimbări care includ o potenţială vânzare.

Astfel, în noiembrie 2022 cel mai mic fond de pensii private obligatorii din România avea investiţii în com­panii româneşti de aproape 700 mil. lei, primele cinci deţineri însemnând 567 mil. lei. Atât la BVB, cât şi pe alte burse, BRD Pensii înregistra investiţii totale în acţiuni de 775 mil. lei.

Principala investiţie, în valoare de 155,7 milioane de lei, este la Fondul Proprietatea (simbol bursier FP), care deţine 20% din Hidroelectrica, cel mai mare producător local de energie electrică. în cazul FP, ponderea din activul total reprezintă 3,92%, conform datelor de pe site-ul oficial al BRD Pensii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO