Burse - Fonduri mutuale

Cele mai tranzacţionate 20 de acţiuni de la Bursa de la Bucureşti sunt toate pe minus: de la 4% pentru Bittnet la 0,3% pentru BRK. Bursa scade cu 1%. Unda de şoc a declaraţiilor celui mai puternic bancher din lume, potrivit cărora lupta cu inflaţia va fi dureroasă, se resimte de la Londra la Paris, Milano, la Budapesta şi la Bucureşti

Cele mai tranzacţionate 20 de acţiuni de la Bursa de la...

Autor: Liviu Popescu

29.08.2022, 14:21 3614

Toate cele mai tranzacţionate 20 de acţiuni de luni după-amiază de la Bursa de la Bucureşti, printre ele chiar şi blue chip-uri precum Petrom, Banca Transilvania, BRD, sunt pe minus la ora redactării acestei ştiri, de la minus 4% pentru Bittnet la 0,3% pentru BRK Financial Group într-o mare de roşu determinată de scăderile de pe Wall Street şi care par că vor continua şi astăzi după deschiderea celei mai mari burse din lume.

Şi Europa este pe minus precum 0,7% pentru FTSE la Londra, 1,4% pentru Frankfurt, 1,8% pentru Paris, 1% pentru Milano. La Bucureşti BET are minus 1%.

“Vedem că sentimentul din pieţe s-a schimbat complet după discursul lui Powell de săptămâna trecută. Varianta unei pivotări a politicii FED în viitorul apropiat a fost aparent scoasă din calcul, prioritatea fiind scăderea inflaţiei, cu orice cost. Cred că în perioada următoare investitorii vor fi cu ochii pe datele macro, precum datele despre şomaj, care ar putea influenţa majorarea următoare a ratei dobânzii”, spune Radu Cojoc, broker al Goldring.

Pieţele şi investitorii se mişcă în sens negativ în prima şedinţă a săptămânii după ce Wall Street a scăzut puternic vineri, respectiv 3% pentru Dow Jones şi 4% pentru Nasdaq, în urma comentariilor de tip "hawkish" ale preşedintelui Rezervei Federale, Jerome Powell, cel mai puternic bancher central din lume. Acesta a afirmat că lupta împotriva inflaţiei va continua şi va fi dureroasă. Wall Street a scăzut instant vineri iar astăzi contractele futures au minus 0,9% indicând aşadar o sesiune pe roşu.

La ora 14:15 lichiditatea pe acţiuni de la Bursa de la Bucureşti era de 7,4 mil. lei, una extrem de scăzută chiar şi pentru perioada de vară. Cele mai tranzacţionate trei acţiuni erau Banca Transilvania (2 mil. lei cu un preţ mai mic cu 1,4%), FP (960.000 de lei şi minus 1%) şi Nuclearelectrica (600.000 de lei şi minus 1,3%). Spre comparaţie indicele BET scădea cu 1%.

De altfel, din cele 117 acţiuni care înregistrează astăzi rulaj, 16 sunt pe plus, 20 nu au nicio dinamică iar restul sunt pe scădere.  “La nivel local, bineînţeles, ne îndreptăm atenţia şi către legislativ, unde o nouă OUG ar putea afecta companiile din energie. Aşteptăm varianta finală, pentru a putea estima care vor fi efectele”, mai spune Radu Cojoc.

Vorbind vineri la Jackson Hole, în Wyo, Powell a declarat că Fed se angajează să domolească inflaţia, care se află la nivelul maxim al ultimilor 40 de ani. "În timp ce ratele mai mari ale dobânzilor, creşterea mai lentă şi condiţiile mai slabe de pe piaţa muncii vor reduce inflaţia, acestea vor aduce, de asemenea, unele dureri pentru gospodării şi întreprinderi", a spus el citat de platforma MarketWatch. El a adăugat că Fed are un "obiectiv general în acest moment de a readuce inflaţia la obiectivul nostru de 2%".

De asemenea, Powell a lăsat uşa deschisă pentru o majorare a ratei dobânzii cu 75 de puncte de bază în septembrie, chiar dacă următorul raport privind inflaţia va fi mai slab decât se temea.

Comentariile lui Powell au făcut ca şi criptomonedele să se prăbuşească, bitcoin coborând sub 20.000 de dolari pentru prima dată în aproximativ o lună.​

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO