Burse - Fonduri mutuale

Cemacon a dat startul la drepturile de preferinta pe RASDAQ

06.11.2007, 18:11 22

Ieri a fost prima zi in care s-au tranzactionat drepturile de preferinta ale producatorului de materiale de constructii Cemacon Zalau (CEON), sub numele de CEONR01, transferandu-se in piata 1.100 de titluri, in valoare de 14.200 de lei (circa 4.250 de euro).
Investitorii au cumparat luni drepturi de preferinta la un pret mediu de circa 12,9 lei. La acest nivel, costul total de achizitie a unei actiuni Cemacon, incluzand pretul de subscriere al valorilor mobiliare aferente drepturilor, este de 14,43 lei, cu 5,6% sub pretul de inchidere de ieri, de 15,3 lei/actiune.
Perioada de tranzactionare a drepturilor de preferinta este de cinci zile. Cemacon este prima companie listata pe piata RASDAQ care ofera posibilitatea actionarilor proprii sa-si vanda drepturile de preferinta in cadrul majorarii de capital social care tocmai a inceput.
Posesorii drepturilor de preferinta pot sa subscrie actiuni noi emise de companie in cadrul majorarii de capital, in detrimentul vechilor actionari ai companiei. In cazul Cemacon au fost emise peste 2,9 mil. de drepturi de preferinta, la 100 de drepturi detinatorii acestora putand subscrie in majorare 61,29 actiuni noi.
Producatorul de materiale de constructii vrea sa-si majoreze capitalul cu 4,49 mil. lei (1.3 mil. euro), prin aport al actionarilor la valoarea nominala, de 2,5 lei/actiune.
Banii atrasi in cadrul acestei operatiuni sunt destinati achizitiei unei noi linii de preparare a argilei, conducerea companiei intentionand, de asemenea, sa cumpere un teren la periferia Zalaului in vederea relocarii fabricii. Pana la finele anului viitor, compania si-a prevazut un buget de investitii de 3,2 mil. euro.
Afacerile Cemacon s-au majorat in primele sase luni din acest an cu 40%, pana la 4,6 mil. lei (4,42 mil. euro), iar profitul net al companiei a crescut in aceeasi perioada de peste doua ori, la 1,5 mil. lei (0,45 mil. euro).
Principalii actionari ai companiei sunt societatea de intermediere Broker Cluj, care detine in nume propriu 12,4% din capital si impreuna cu alti actionari cu care actioneaza concertat controla peste 40% din companie. Fondul de investitii olandez MEI Roemenie en Bulgarije si societatea Ceramica Zalau detineau fiecare cate o participatie de circa 10%.
Titlurile Cemacon Zalau au pierdut ieri aproape 10%, ultima tranzactie cu aceste actiuni derulandu-se la pretul de 15,3 lei/actiune. La acest nivel, capitalizarea companiei, luand in calcul actiunile noi emise prin majorare, se ridica la 21,6 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO