Burse - Fonduri mutuale

Cemacon s-a înţeles cu un fond de investiţii pentru conversia unei creanţe de 58 mil. lei în acţiuni

Cemacon s-a înţeles cu un fond de investiţii pentru...

Autor: Marius Oncu

13.03.2015, 19:34 676

Cemacon a anunţat în luna februarie a anului trecut că BCR a externalizat către fondul de investiţii Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief UA, controlat de BCR şi preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Florin Pogonaru, 12 milioane euro din datoria Cemacon către bancă.

"Părţile au convenit îngheţarea şi conversia integrală a creanţei deţinute de fondul de investiţii în cuantum de 58,03 milioane de lei în acţiuni Cemacon ca parte a procesului de restructurare a împrumutului Cemacon acordat de BCR, conform hotărârii AGEA din data de 22 deembrie 2014", se arată într-un raport transmis de companie vineri Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Îngheţarea creanţei presupune că de la data semnării acordului nu vor mai fi aplicate dobânzi sau sume suplimentare accesorii creanţei. În cazul în care fondul de investiţii nu are asigurat până la data de 1 iunie cadrul legal şi statutar pentru subscrierea de acţiuni şi conversia integrală a creanţei, dobânzile vor fi calculate retroactiv.

Transferul creanţei către fondul olandez şi conversia acesteia în acţiuni fac parte dintr-un proces mai amplu de restructurare a creditelor Cemacon, care a inclus şi o majorare a capitalului social, dar şi transferul unei părţi a datoriilor către o firmă afiliată.

Restructurarea pachetului de credite contractat de Cemacon de la BCR constituie o etapă finală a procesului de reorganizare operaţională şi financiară a companiei, iniţiat în 2010.

Potrivit unui raport cu hotări ale AGA de la finele lunii decembrie a anului trecut, datoriile companiei către BCR rezultate din mai multe contracte de împrumut se ridicau în octombrie anul trecut la 19,65 milioane de euro, din care 5,54 milioane de euro dobânzi.

Acţionarii au decis în decembrie ca firma Cemacon Real Estate, afiliată societăţii, să preia datorii de 5 milioane de euro către BCR, urmând ca datoria societăţii către BCR să fie redusă la 13 milioane de euro şi denominată în lei, cu rambursare în nouă ani, începând din mai 2015.

Cei mai mari acţionari ai Cemacon sunt fondul de investiţii KJK Fund SICAV-SIF, cu 38,69%, firma Consultanţă Andrei&Andrei, cu 24,3%, şi SSIF Broker, cu 20,27%, conform celor mai recente date disponibile.

La cotaţia de 0,27 lei/unitate din închiderea şedinţei de vineri, compania are o capitalizare de 22,19 milioane de lei (5 milioane de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO