Aurul, fie sub formă fizică, fie digitală, rămâne una dintre cele mai sigure opţiuni pentru diversificarea portofoliului în perioade de incertitudine economică, susţine Alexandru Chirilă, CEO Profit Point, în cadrul podcastului „Altceva cu Adrian Artene”.
Într-o discuţie despre investiţii şi siguranţă financiară, Alexandru Chirilă a evidenţiat faptul că aurul reprezintă un activ esenţial în perioadele de volatilitate şi tranziţie economică. Potrivit acestuia, aurul a înregistrat unele dintre cele mai mari randamente în 2025, atingând noi maxime istorice.
În contextul în care pieţele financiare sunt ciclice, aurul acţionează ca un instrument de hedging, fiind unul dintre cele patru mari refugii alături de dolarul american, francul elveţian şi yenul japonez: „Aurul a avut unul dintre cele mai importante randamente anul acesta, a atins noi cote şi noi maxime istorice şi reprezintă o opţiune foarte bună de hedging. Există nişte instrumente de refugiu în pieţele de capital şi pentru diversificarea corectă e bine să avem astfel de deţineri în portofoliile noastre pentru că pieţele financiare cunosc cicluri. În ciclurile de scădere, de panică, investitorii vând acţiuni şi se duc în refugii. Şi există patru mari refugii. Dolarul, francul elveţian, yenul japonez şi aurul. Adică se refugiază ori în valute, ori se refugiază în aur. Şi atunci aurul reprezintă mai mult o alternativă de securitate, nu de oportunitate pentru randamente, pentru a echilibra puţin riscul în portofoliul nostru”.
Chirilă a făcut şi o paralelă între comportamentul istoric al imperiilor şi actualul context geopolitic. Inspirat de analiza investitorului Ray Dalio, el a subliniat că omenirea se află într-un punct de inflexiune, în care influenţa Statelor Unite este în scădere, iar puteri emergente precum China şi statele din alianţa BRICS câştigă teren.
„Şi pleacă de la Imperiul Roman şi fiecare ciclu are o perioadă de creştere, maturitate, declin şi dispariţie. Şi în momentul de faţă suntem într-o perioadă de inflexiune în care puterea şi impactul Statelor Unite începe să scadă şi începe să apară puterea Chinei. Şi în perioadele de genul ăsta, puterea dolarului, pentru că aurul, petrolul sunt denominate în dolari, puterea lor începe să scadă şi puterea Chinei, Arabia Saudită, zonei BRICS, Brazilia, India, începe să prindă contur. În perioade de genul ăsta, de dispariţia unor imperii, e clar că trebuie să ne intereseze securitatea şi ne uităm la comportamentul Chinei. China prinde tracţiune. Din ce în ce mai mult vedem ce se întâmplă cu maşinile electrice. Şi urmărind comportamentul marilor imperii, e bine să fim poziţionaţi în direcţia asta. Şi atunci aurul e o constantă de apreciere, de creştere”.