Burse - Fonduri mutuale

Chimcomplex a raportat un profit net de 182 mil. lei în primele nouă luni din 2022, de două ori mai mic faţă de perioada similară din 2021. Afacerile au urcat cu 2% de la an la an, la 1,76 mld. lei

Chimcomplex a raportat un profit net de 182 mil. lei în...

Autor: Tibi Oprea

15.11.2022, 19:56 210

Chimcomplex (simbol bursier CRC), principalul producător şi furnizor de substanţe chimice vitale din regiune, a încheiat primele nouă luni din 2022 cu un profit net de 182 de milioane de lei, în scădere cu 56,9% faţă de aceeaşi perioadă din 2021, la afaceri de 1,76 de miliarde de lei, în urcare cu 3%, potrivit datelor din raportul financiar trimestrial publicat la Bursa de Valori Bucureşti.

Veniturile totale au urcat cu 2,4% în ianuarie-septembrie 2022 faţă de perioada similară din 2021, la 1,88 de miliarde de lei, în timp ce cheltuielile totale au crescut cu 23,7%, la 1,67 de miliarde de lei.

„Cheltuielile din exploatare au crescut pe fondul majorării preţurilor de achiziţie pentru materii prime şi utilităţi în cursul perioadei ianuarie-septembrie 2022, evoluţie determinată de factori geopolitici. Rata de creştere a acestora fiind mai mare decât creşterea preţului de vânzare al produselor finite, la nivelul celor 9 luni 2022 Chimcomplex a obţinut o marjă de profitabilitate mai scăzută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut”, notează compania.

Chimcomplex îşi concentrează în continuare activitatea pe sectoarele polioli/polieteri şi sodă caustică acestea fiind cele mai profitabile. În perioada ianuarie-septembrie 2022, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, s-a modificat structura produselor în cifra de afaceri, crescând ponderea sodei caustice, urmare a preţurilor de vânzare mult îmbunătăţite.

Activele imobilizate au crescut cu 18,4% ca urmare a achiziţiei prin licitaţie publică a activelor CET Govora de pe platforma industrială de la Rm. Vâlcea, a investiţiilor realizate in principal la instalaţia Polioli Speciali, la Cogenerarea de înaltă eficienţă de 49Mw de la Rm. Valcea, reabilitările instalaţiei de Electroliză şi prin achiziţia de acţiuni ale companiei A6 Impex SA Dej şi ale companiei Sistemplast deţinute de UZUC SA.

Activele circulante au crescut cu 9% in principal datorita cresterii stocurilor, creantelor comerciale, a avansurilor catre furnizori si a TVA de recuperat.

Datoriile pe termen lung au crescut cu 176 milioane lei, in principal prin utilizarea integrala a liniei de credit pentru capital de lucru acordata de CEC Bank in 2021 si contractarea unui credit bancar pentru investitii de la Garanti Bank in luna august 2022.

În perioada următoare societatea urmăreşte dezvoltarea prin continuarea programului de investiţii strategice şi îşi propune eficientizarea şi stabilitatea din punct de vedere energetic, se arată în raportul trimestrial.

Chimcomplex este controlată în proporţie de 85,2% de CRC Alchemy Holding, vehicul deţinut de omul de afaceri Ştefan Vuza, în timp ce statul român, prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, deţine aproape 9% din capitalul social.

Acţiunile CRC înregistrează o scădere de 24,8% de la începutul acestui an, pe fondul unor tranzacţii de 44,4 milioane de lei, respectiv o creştere de 7,55% în ultimul an, pe tranzacţii de 56,5 milioane de lei. Compania are 5,8 miliarde de lei capitalizare, arată datele BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO