• Leu / EUR4.8922
  • Leu / GBP5.5612
  • Leu / USD4.4928
Burse - Fonduri mutuale

Chimcomplex Borzeşti: am depus o ofertă pentru preluarea activelor Oltchim

Chimcomplex Borzeşti: am depus o ofertă pentru preluarea activelor Oltchim
28.04.2016, 20:30 1181

Chimcomplex Borzeşti, companie parte a grupului deţinut de antreprenorul român Ştefan Vuza, a depus o ofertă pentru preluarea activelor Oltchim, deşi pe rol este o investigaţie a Comisiei Europene privind datoriile combinatului căre statul român.

Virgiliu Băncilă, preşedintele consiliului de administraţie al Chimcomplex, spune că oferta a fost depusă pentru instalaţiile funcţionale ale Oltchim situate pe platforma de la Râmnicu Vâlcea.

„Oferta a fost primită cu interes de către administratorul judiciar, fiind singura depusă după intrarea în vigoare a planului de reorganizare a combinatului Oltchim aprobat de judecătorul sindic. Investigaţia Comisiei Europene vizează compania Oltchim S.A, în timp ce noi am depus o ofertă pentru Oltchim SPV, o companie care are o personalitate juridică distinctă.”

Faptul că oferta noastră nu se referă la întregul activ, Oltchim este în avantajul tuturor părţilor interesate, a menţionat Băncilă. „Noi achiziţionăm activele funcţionale şi asigurăm continuarea activităţii preluând personalul şi toate probleme de mediu, iar ulterior creditorii vor fi îndestulaţi şi prin vânzarea celorlalte active, care rămân la Oltchim SA.”

El spune că „după ce am depus oferta, creditorii vor trebui să o evalueze şi apoi să treacă de la o pozitţie de expectativă, la una activă, prin organizarea licitaţiei publice de supraofertare. În cazul în care altcineva va face o ofertă mai bună ca a noastră nu va fi nicio problemă.”

Intenţia lui Ştefan Vuza este de a crea cu Chimcomplex şi activele Oltchim, un grup - Compania Naţională de Chimie, care să joace un rol important în regiune, menţionează Băncilă.

„Chimia este singura ramură din industrie care dacă este lăsată să crească poate aduce o creştere a PIB-ului cu două cifre, adică cu peste 10% în fiecare din următorii cinci-şapte ani.”

Situaţia combinatului Oltchim este destul de complicată în acest moment din punct de vedere juridic, mai ales după investigaţia declanşată de Comisia Europeană. În cazul în care investigaţia va spune că statul trebuie să recupereze banii daţi la Oltchim, compania s-ar putea îndrepta spre faliment sau transferarea sarcinii de plată către Oltchim SPV.

Băncilă spune că falimentul Oltchim nu va ajuta pe nimeni, ci dimpotrivă, „se va proceda la vânzarea activelor, fără a se asigura continuitatea producţiei.”

Chimcomplex face parte din grupul SCR- Serviciile Comerciale Române, controlat de Ştefan Vuza. Chimcomplex, ca entitate separată, este listată pe Bursa de Valori Bucureşti. 

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8922
Diferență: 0,131
Ieri: 4.8858
Azi: 4.4928
Diferență: 0,279
Ieri: 4.4803
Azi: 5.5612
Diferență: 0,1657
Ieri: 5.5520
Azi: 4.8793
Diferență: 0,0123
Ieri: 4.8787