Burse - Fonduri mutuale

Chimcomplex, cel mai mare combinat de produse chimice din România, şi-a diminuat profitul cu 42% în S1/2022, pe fondul creşterii preţurilor la energie şi gaze. “Rămânem sub presiunea preţurilor şi ne vom adapta producţia în funcţie de contextul macroeconomic şi geopolitic”

Chimcomplex, cel mai mare combinat de produse chimice din...

Autor: Cristina Bellu

17.08.2022, 10:58 227

Chimcomplex (CRC), cel mai mare combinat de produse chimice din România, cu platforme industriale la Oneşti şi Râmnicu Vâlcea, a încheiat primul semestru (S1) din acest an cu afaceri de 1,22 mld. lei, în creştere cu 7% faţă de perioada similară a anului trecut în timp ce profitul companiei s-a diminuat cu 42%, până la 165 mil. lei, evoluţie marcată de majorarea preţurilor la energie şi gaze.

Vânzările pe piaţa externă, în cea mai mare pare adresate pieţelor din Uniunea Europeană au reprezentat în S1 aproximativ 90,79% din totalul vânzărilor.

“Rezultatele financiare sunt în scădere faţă de aceeaşi perioadă din 2021 ca urmare a creşterii alarmante a preţurilor la energie electrică şi gaze naturale. Este esenţial acum să avem asigurat acelaşi mediu economic ca marii noştri competitori europeni şi globali, care beneficiază de preţuri mult mai bune la resurse de bază. În acest fel produsele lor sunt mai ieftine şi invadează piaţa României şi a ţărilor din jur. Acest lucru duce la un deficit şi mai mare al balanţei comerciale a României”, spun oficialii Chimcomplex.

Ei apreciază că în acest context trendul descendent al rezultatelor financiare va continua şi S2/2022.

“Ca şi alte companii din industrie avem nevoie de intervenţia statului pentru amortizarea preţurilor crescute la gaz şi energie electrică înainte de a lua în calcul  reorganizarea producţiei şi optimizarea structurii organizaţionale.”, au mai spus reprezentanţii companiei.

Impactul presiunilor inflaţioniste fără precedent asupra dezvoltării marjei a fost limitat prin controlul costurilor şi eficienţa operaţională.

Totodată au crescut semnificativ investiţiile din spatele cheltuielilor de capital – reintegrarea fabricilor de pe platforma Oltchim ( achiziţia pachetelor de acţiuni Sistemplast şi CET Govora), dar şi sustenabilitatea.

În aceste condiţii, în primele şase luni din acest an, Chimcomplex a înregistrat un nivel consistent al EBITDA, respectiv 232 milioane lei ( 47 mil. euro şi 19% din cifra de
afaceri).

„2022 continuă să prezinte o provocare uriaşă pentru noi, rămânem sub presiunea preţurilor şi ne vom adapta producţia în funcţie de contextul macroeconomic şi geopolitic”.

Oficialii companiei spun că piaţa volatilă a energiei ridică motive majore de îngrijorare, de aceea compania se focusează pe investiţii care vizează independenţa energetică.

“Avem trei proiecte de investiţii în derulare: o instalaţie de cogenerare de înaltă eficienţă de 49Mw, o instalaţie de trigenerare de înaltă eficienţă de 8 Mw şi monitorizarea consumurilor de energie. Totodată, în linie cu valorile şi priorităţile strategice, Chimcomplex va continua să susţină în mod activ tranziţia către chimia verde circulară, hidrogen şi eficienţa tehnologică şi energetică”

Chimcomplex (CRC), controlată de Ştefan Vuza, cel mai mare exportator cu capital privat românesc, ce deţine platformele din Borzeşti şi Oltchim, are un plan de investiţii de 2,4 miliarde de euro până în 2024, potrivit ultimelor date. În 2018, compania a preluat activele de la Oltchim, şi a devenit cel mai  mare exportator cu capital românesc.

Începând cu data de 17 ianuarie 2022 acţiunile Chimcomplex SA Borzesti sunt liber tranzacţionate la categoria Standard a Bursei de Valori Bucureşti, continuându-şi parcursul pe piaţa de capital început în 1996 pe Piaţa Aero.

De la începutul anului, acţiunile CRC s-au depreciat cu 20,8%, pe un rulaj de 43,6 mil. lei Potrivit datelor BVB, capitalizarea societăţii este de 6 miliarde de lei.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO