Burse - Fonduri mutuale

Chisu, Egnatia: Strainii au alte probleme decat Bursa romaneasca

26.09.2007, 17:58 29

Lipsa investitorilor straini, cu precadere a celor institutionali, este elementul care apare cel mai des in explicatiile date de brokeri pentru evolutia negativa si lipsa de lichiditate a Bursei autohtone in ultimele doua luni.
Banii ies din piata si acest lucru duce la scaderi, spun brokerii. August a fost prima luna din 2007 in care Bursa a raportat iesiri de fonduri straine mai mari decat intrarile. Vanzarile nerezidentilor au depasit cumpararile cu aproape 27 de milioane de euro, iar cei prezenti in piata sunt convinsi ca pana la acest moment si septembrie arata o balanta inclinata in favoarea iesirilor.
"Cei cu fonduri pentru cumparari pe Bursa romaneasca sunt strainii, ei sunt cei care dau trendul, si ei au acum probleme mult mai serioase pe pietele externe, cum este cea americana. Apele nu s-au limpezit, iar adevaratele urmari le vom vedea atunci cand bancile de acolo vor publica rezultatele pe trimestrul trei", spune Mihai Chisu, broker la Egnatia Securities. Ieri, indicele BET a pierdut peste 2%, cea mai serioasa scadere din ultimele 28 de sedinte. De altfel, indicele se apropie de nivelul minim inregistrat in urma corectiei din august, 9.421 de puncte. In ultima sedinta BET a inchis la cota de 9.659 de puncte, iar lichiditatea pe segmentul reglementat al actiunilor a fost de apropae 10 mil. euro.
Banca Transilvania a reusit un rulaj de 1,5 mil. euro, iar BRD continua sedintele de scadere cu o corectie ieri de 3%. Societatile de investitii financiare au pierdut in medie 2,6%.
Principalul indice al Bursei de la Bucuresti se afla acum la un randament de doar 19% fata de inceputul anului, in timp ce BET-C, care ofera o privire de ansamblu a pietei, are cel mai bun randament de pe piata reglementata a actiunilor, peste 30%. "Sunt investitori care ar fi facut aproape orice pentru a cumpara acum doua luni actiuni la preturile actuale. Intre timp psihologia s-a schimbat total. Acum cei cu fonduri de cumparat asteapta scaderea preturilor, iar vanzatorii isi fac exit-ul direct in BID", spune Chisu.
Societatile de investitii financiare sunt anul acesta departe de performantele din anii anteriori si foarte aproape de performantele primelor zece cele mai lichide actiuni din piata. BET-FI are o urcare fata de inchiderea de la sfarsitul anului trecut de 22%.
RASDAQ-C, indicele de pe segmentul nereglementat, ramane primul in topul cresterii indicilor romanesti. Cu o performanta de 122% fata de inchiderea din 2006, acesta a intrat in a treia saptamana de scaderi consecutive. Acesta are 11 sedinte de cand nu a mai inchis pe verde.
"Pe RASDAQ avem acum reversul medaliei. Daca lichiditatea scazuta a dus la evolutii fulminante ale companiilor listate, aceeasi lichiditate scazuta duce acum la scaderi si imposibilitatea de a iesi de pe anumiti emitenti, pentru ca si aici strainii nu mai sunt la fel de activi. Piata nu mai are resursele de a sustine acele cresteri impresionante, iar investitorii cu pachete foarte mari se vad blocati acum", spune Mihai Chisu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO